2.8° C
Предимно облачно
toggle

Красимир Александров и Гергана Пашова са тазгодишните носители на наградата „Будител на Община Горна Оряховица“

01 ноември 2023
image

Преподавателят по български език и литература Красимир Александров и учителят в Центъра за подкрепа за личностно развитие Гергана Пашова са тазгодишните носители на наградата „Будител на Община Горна Оряховица“. Отличието се присъжда за високи художествени и творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, културата и изкуството.
Наградите бяха връчени на кратка церемония в Община Горна Оряховица. Отличените получиха наградите си от заместник-кмета инж. Деница Коева. Преди това към наградените се обърна заместник-кметът Григор Минков. Вие, скъпи учители и просветители, създавате онова, което никакви пари не могат да купят – създавате характери, създавате хора. А всеки човек е вселена, която свети и раздава светлина, каза Григор Минков, който е и председател на комисията за утвърждаване на наградените.
Красимир Александров е старши учител в СУ „Вичо Грънчаров“. Част е от педагогическия състав на училището от 1989 г. Има 37 години педагогически стаж, от които 34 г. в СУ „Вичо Грънчаров“ като преподавател по български език и литература. През целия си професионален път той провокира интереса на учениците към словото чрез използване на разнообразни педагогически методи в урочната и извънкласната дейност. Като част от екипа на учителите литератори, има голям принос за създаване на Литературен клуб „Калиопа“ в училището, който вече има издадени две книжки с ученическо творчество – „Вдъхновение“ и „Мечти“. През учебната 2016/2017 г. Литературният клуб е удостоен с почетна грамота и парична награда от „Ротари клуб“ – Горна Оряховица. Ученици на Красимир Александров участват в различни конкурси, творчески дискусии, благотворителни инициативи. За своето есе от Национален конкурс единадесетокласничката Йоана Мутафчиева е наградена с посещение на Брюксел. Възпитаници на Красимир Александров са носители на награди от призови места в конкурси и олимпиади. Заради отдадеността и любовта към професията, и учениците, учителят бе отличен с наградата „Будител на Община Горна Оряховица“ в направление „Образование и наука“.
Да бъде жив българският дух и да пребъде българското слово, написа в летописната книга на Общината Красимир Александров след получаване на наградата.
Гергана Пашова е отличена като „Будител на Община Горна Оряховица“ в направление „Култура и изкуство“. Тя е учител по народно пеене в Центъра за подкрепа за личностно развитие. Работата си там започва през 2016 г, но само за няколко години се превръща в уважаван учител от учениците и техните родители. В преподавателската си работа тя поставя ученика в центъра на обучителния процес, а нейната роля е да го мотивира да възприеме и усвои знания, умения, певчески навици и да се изгради като широко образован изпълнител на български песенен фолклор. Възпитаници на Гергана Пашова са завоювали над 50 призови места в различни конкурси на международно, национално и регионално равнище. Самата тя е получила над 10 отличия за изпълнителската и педагогическата си дейност. 2023 г. е особено успешна за преподавателката по народно пеене. Нейни възпитаници са отличени с 16 награди от участия в различни конкурси, а тя е удостоена с 3 професионални отличия. Чрез своята музикално-педагогическа дейност Гергана Пашова съхранява и развива българските традиции, фолклора и народното творчество и представя Община Горна Оряховица на национално и международно ниво.
Думи на големия Филип Кутев остави като послание в Летописната книга на Общината Гергана Пашова. Фолклорът е просто нещо, но се изисква голяма култура, за да го разбереш, написа тя след получаване на отличието за Будител на Община Горна Оряховица.
На церемонията по награждаването присъстваха заместник-кметът Николай Георгиев, както и директорите на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова и на Центъра за подкрепа за личностно развитие Димитър Михнев.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени