2.8° C
Предимно облачно
toggle

Майстори на баницата от цялата страна и от Румъния се събраха отново във Върбица

11 май 2024
image

Истинско пиршество за сетивата сътвориха майстори кулинари от цялата страна, които дойдоха във Върбица за Празника на дрипавата баница. За първи път тази година имаше и международно участие. Преминалата отвъд Дунав слава на Празника, доведе във Върбица майстори-кулинари от Гюргево.
Над 350 вида баници подредиха тази година в Осмото издание на Празника на дрипавата баница във Върбица. Своите кулинарни умения показаха майстори от 43 населени места от 16 общини, на 8 области от цялата страна.
Празникът се организира от Кметство Върбица и НЧ „Градина – Върбица – 1894“, със съдействието на Община Горна Оряховица.
Участниците и гостите имаха възможността да опитат богато разнообразие от вкусове и аромати.
На щандовете на кулинарите бяха изложени баници със сладки и солени вкусове. Наред с традиционните със сирене, направени по различни начини – точени, дърпани, втасали, месени, имаше и баници със спанак, лук, булгур, халва, пиле, кайма, картофи, лопуш, праз, грозде. Имаше още баници с шунка, манатарки , сметана и сладко от смокини, сушени плодове, цвеклови листа и левурда, лучници, тиквеници, зелници, банички в гювече, с тиквички, бекон и пармезан, агнешки дреболии, с грах, картофи и гъби, шельменик – с охлюви и рибник с прясна цаца и сланина, традиционнни за бургаския край. Имаше още банички на тостер, засукана баница, тиквеник, щрудел, мъфинки с различни пълнежи, канелени рулца, различни видове питки, хлябове и още много други. Гостите от Гюргево се представиха с баници със сирене и стафиди и споделиха, че при тях е характерно сходството с българската добруджанска кухня. С баклава с кексова плънка пък участва на днешния празник 18-годишният Йордан Йорданов от СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново. За сега кулинарията му е хоби, но възнамерява да продължи да се занимава с нея, в памет на своята баба, която всъщност го е вдъхновила да се занимава с готвене. Младият мъж казва, че задължителната подправка за всяко ястие е да има любов.
Нелеката задача да оценят всички тези многобройни баници имаха Цветелина Томиъм, позната от кулинарния формат Master Chef и горнооряховчанинът Ивайло Иванов – участник в Hell's Kitchen. Оценяваме визията, автентичността, вкуса, креативността. Очаквам да ме впечатлят освен солените, така и сладите баници. Очаквам да видя и млади участници, които да представят дрипавата баница, видяна през техния поглед, сподели шеф Ивайло Иванов. Журито трябваше да определи най-достойните баници в над 35 категории. Специален гост, заедно с журито бе и Царина Цанева, любимка на публиката от последното издание на Hell's Kitchen. Много съм щастлива, че имам възможността да споделя настроението на празника в село Върбица. Очарована съм от хората, които виждам тук. Всички са направили страхотни баници и всички заслужават първи места. Най-хубавата баница става, когато сам си разточиш корите, казва шеф Царина Цанева и споделя, че най-шантавата баница, която тя е приготвяла  било с кайма и грах.
За децата имаше и друга атракция – 78-годишната баба Стефка Илиева учеше желаещите малчугани как се точат кори за баница. И желаещи хлапета за това въобще не липсваха. Така Празникът постигна една от основните си цели – да е връзка между поколенията и да не позволява българските традиции да бъдат забравени.
Кметът на селото Йордан Петров и секретарят на читалището и главен двигател на празника Анелия Димитрова поздравиха жителите и гостите на Върбица.
Гост на празника бяха и заместник-кметът Петя Иванова и началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Миглена Папазова, които също бяха впечатлени от изключителното разнообразие от вкусове и визия на баниците. Празничното настроение споделиха и кметове от населените места от общината.
След тържественото откриване дойде ред и на богатата фолклорна програма. Специални гост-изпълнители бяха певицата Ана Мария и финалистът от последното издание на „Гласът на България“ Симеон Славев. На сцената се качиха още фолклорни състава и индивидуални изпълнители от региона, а в центъра на Върбица се извиха хора – на толкова ката, колкото има една баница.
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени