2.8° C
Предимно облачно
toggle

Малки горнооряховски художници и утвърдени творци подредиха изложба с произведенията си от пленера „Живописатира“

29 май 2024
image

Общинското ръководство в Горна Оряховица уважи откриването на изложба, представяща творбите от тазгодишното издание на традиционния пленер „Живописатира“. Този път пленерът протече в малко по-различен формат – художниците работеха в галерията „Недялко Каранешев”, като посетителите можеха да наблюдават творческия процес. Заедно с тях рисуваха и малки горнооряховски художници, възпитаници на местни школи.
Техните произведения също са подредени в една от експозиционните зали. Представена е ретроспекция с картини, създавани в рамките на пленера през годините назад. Основно място е отредено за утвърдените художници, участвали в „Живописатира - 2024“.
„Вие сте страхотни професионалисти и големи майстори, моля ви, предавайте своите умения на младите. Изкуството, творчеството трябва да се предава. А ние искаме да направим така, че повече горнооряховски деца да творят. Благодаря ви, че работихте с нашите малки таланти и се надявам, че те са се запалили още повече, благодарение на вас“, обърна се към художниците кметът Николай Рашков.
Пленерът беше открит в понеделник. Десетимата участващи творци са от сдружението на горнооряховските художници ГоАрт – Роза Абадажиева, Пепа Хаджитодорова, Петър Крусев, Янко Янков и Деница Иванова Александрова. Петима са гостите – Николай Гърков от Червен бряг, Илиана Тошева от Сандански, Цветанка Григорова от Благоевград, Валентин Георгиев от Русе, както и Веселин Симеонов, който е и асистент във ВТУ.
Заедно с кмета при откриването на изложбата присъстваха също заместниците му Петя Иванова, Анелия Христова, Даниел Божанков и секретарят на Общината Габриела Шилкова.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени