2.8° C
Предимно облачно
toggle

Манастир „Св. Пророк Илия посрещна десетки миряни за храмовия празник

20 юли 2022
image

Тържествена литургия за здраве и благоденствие на горнооряховчани бе отслужена в манастир „Св. Пророк Илия” в Горна Оряховица. Десетки миряни се стекоха в светата обител, за да почетат празника Илинден и да запалят свещ за здраве. Освен гости от областта, манастирът посрещна и миряни от Габрово. Тази година за празника на светата обител дойде и потомката на Георги Измирлиев – Незабравка Ранчева. Наследничката на Македончето подари на манастира икона на Света Богородица. Празника Илинден уважиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кметовете Николай Георгиев и инж. Деница Коева.
След службата бе раздаден курбан на присъстващите, който по традиция бе осигурен от Община Горна Оряховица.
Два пъти в годината ръководството на Общината в лицето на кмета инж. Добромир Добрев дава курбан за здравето и благоденствието на горнооряховчани – на Илинден и на 24 октомври, когато отново на манастира се отбелязва инициативата „Камбана за живот на Земята”.
Манастир „Св. пророк Илия” е основан през ХІІ-ХІІІ в. и носи името на светеца-покровител на Горна Оряховица. Според легендите след свалянето му от престола, в манастира е заточен цар Борил. В светата обител, той прекарва последните години от живота си. Въпреки множеството разрушения, които понася през вековете, храмът е възстановяван с доброволния труд и дарения на горнооряховчани. Именно край този манастир започва заселването на територията на днешна Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени