2.8° C
Предимно облачно
toggle

Международният фестивал „Раховче” започна с дефиле и концерт на танцьори от Полша, Грузия и България

20 юни 2023
image

С пъстро дефиле на страните-участнички в Горна Оряховица започна ХVІ издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче”. Домакин на фестивала е НЧ „Братя Грънчарови - 2002”.
На пл. „Георги Измирлиев“ пред горнооряховчани се представиха
Фолклорните ансамбли „Мали сласк“ от Полша, „Марети“ от Грузия и домакините от Детска фолклорна студия „Раховче“
На импровизираната сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев” съставите направиха кратко представяне на репертоара си.
По-късно на сцената на НЧ „Братя Грънчарови-2002” се състоя и официалното откриване на ХVІ Международен фолклорен фестивал и на XVIII Детски фестивал на изкуствата. Участниците и гостите бяха приветствани от секретаря на Общината Анелия Димитрова, която поздрави всички присъстващи от името на кмета инж. Добромир Добрев, под чийто патронаж се провеждат двата форума. Пожелавам на всички да се забавляват от сърце през следващите фестивални вечери, а на участниците - много творчески ентусиазъм, за да покажат най-доброто от себе си, обърна се към присъстващите Анелия Димитрова.
След това горнооряховската публика, която бе изпълнила Летния театър, имаше възможността да се наслади на програмата, представена от домакините и гостите от Полша и Грузия.
Близо 1 000 са общо участниците в ХVІ Международен фолклорен фестивал и на XVIII Детски фестивал на изкуствата „Раховче“. Освен гостите от Полша и Грузия, както и домакините от Горна Оряховица, на обновената сцена на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ ще излязат изпълнители от Белослав, Бяла черква, Варна, Велико Търново, Габров, Дебелец, Елена, Лясковец, Плачковци, Попово, Първомайци, Свищов, Сандански и Шумен. Изпълненията на съставите участници в Детския фестивал „Раховче“ ще започват от 19.00 ч., а от 20.00 ч. е участието на танцьорите от Международния фестивал.
На 24 юни (събота) групите от Международния фолклорен фестивал „Раховче” ще гостуват на Петропавловския събор в Лясковец. Гала концертът на участниците и закриването на двата фестивала ще се състои същата вечер от 20.00 ч. на сцената на Летния театър.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени