2.8° C
Предимно облачно
toggle

Министерството на културата отпуска малко над 46 хил. лв. за проучвания и теренна консервация на крепост „Ряховец“

17 юли 2023
image

Проект на Исторически музей - Горна Оряховица е сред одобрените за финансиране от Министерството на културата. Резултатите от проведената сесия за държавно финансиране на археологически проучвания през 2023 г. беше публикуван на 13 юли. За проучвания и теренна консервация на крепост „Ряховец“ през тази година горнооряховският музей ще получи малко над 46 000 лева от Министерство на културата. По план разкопките на Ряховец през тази година ще се осъществят през месеците септември и октомври. Проучванията ще продължат във вътрешните терени на крепостта, около главната порта и в южното подградие.
Археологическите разкопки на емблематичната горнооряховска крепост продължават без прекъсване вече девето поредно лято. В периода 2015-2022 г. екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриват структури и материали от III–II хил. пр. н. е. до ХIII век. С цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, са проучени три сектора – северна крепостна стена с участък от вътрешността, главна (югоизточна) порта и южно подградие на крепостта. През годините са извършени множество интердисциплинарни изследвания като археоботаничен, археозоологичен, антропологичен и ДНК анализ, както и радиовъглеродно и археомагнитно датиране. През 2015 г. крепост „Ряховец“ получи статут на обект с категория „национално значение“.
Първите редовни археологически разкопки на крепостта се провеждат в периода 1985-1991 г. от екип в състав: доц. д-р Йордан Алексиев, доц. д-р Иван Бъчваров, проф. д-р Хитко Вачев и доц. д-р Павлина Владкова. Проучени са средновековните порти с част от крепостната стена, църква, сграда, некропол и ями. В подножието е разкрита и римска вила от IV век.
В периода 2016-2022 г. археологическият екип, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, училища от Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново и спонсори, организират първата в България „Археологическа школа”. През изминалите лета близо 200 ученици от VI-ти до ХII-ти клас се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в разкопките. Предвижда се и през този археологически сезон школа „Ряховец“ да продължи своята дейност.
Информация и снимки - Исторически музей - Горна Оряховица
 
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени