2.8° C
Предимно облачно
toggle

На 9, 10 и 11 юни Горна Оряховица посреща гости за Празника на горнооряховския суджук

01 юни 2023
image

За шестнадесети път Горна Оряховица ще посрещне гости за Празника на горнооряховския суджук. В продължение на три дни горнооряховчани и гостите на града ще похапнат суджук, ще се насладят на празничната програма и ще имат възможност да се включат в кулинарните игри.
Празникът ще се проведе от 9 до 11 юни до паркинга на Летния театър. Тази година се реализира в партньорство между Община Горна Оряховица, Министерство на земеделието и фирмите „Боби“, „Родопа“ и „Стефанов“ - единствените, имащи право да произвеждат месния деликатес с марката „Горнооряховски суджук“.Програмата за празника бе представена пред медиите от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кмета Григор Минков и собствениците на фирмите-производителки Румяна Добрева, Христо Христов и Иван Стефанов. Благодаря на Министерството на земеделието, че тази година са наши партньори, както и на трите фирми, които всъщност са основният двигател на празника и причината той да се развива всяка година и да става все по-популярен, каза инж. Добрев.
Отдавна Горнооряховският суджук се предлага на европейския пазар и има много добър отзив за него. Търсен е от германци, холандци, французи и др., а това е много добре, защото така се чува името на България и името на Горна Оряховица. За този празник си идват и много горнооряховчани, които в момента не живеят в нашия град. Това наистина носи голямо удоволствие, сподели собственичката на фирма „Боби“ Румяна Добрева. Чрез празника се популяризира все повече марката „Горнооряховски суджук“. Целта ни е истинският вкус да се усети навсякъде в Европа. А хубав суджук се прави от качествени суровини. Не можем да си позволим компромис с качеството, каза Христо Христов, собственик на фирма „Родопа“. Един истински ценител на хубавите мезета, винаги ще познае горнооряховския суджук, допълни Румяна Добрева. В почти цяла Европа се изнася нашият продукт. Търсенето на нашия и на външния пазар е почти изравнено. А през летните месеци, когато много работещи в чужбина българи си идват в  страната, дори търсенето на вътрешния пазар става по-голямо, коментира Иван Стефанов, собственикът на фирма „Стефанов“ и се присъедини към колегите си, че компромис с качеството не се прави в никакъв случай.
Празникът на горнооряховския суджук ще започне на 9 юни от 18.00 ч. на откритата сцена с изпълненията на съставите при НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. Гост изпълнителите през първата вечер на празника, която е посветена на балканската музика са Ваня Вълкова, Аристос Константину и Катарина Живкович.
На 10 юни от 11.00 ч. е насрочено официалното откриване. През целия ден програмата ще бъде изключително пъстра и наситена с музика, песни, танци, суджукарски игри (Игра за табиетлии, Суджукарски пъзел, Суджукарско надиграване, Суджукарска щафета, Суджук под ключ и др.), както и станалата вече традиционна томбола „Суджукарско дърво на късмета“ – всеки, който е закупил сувенир от щанда на Историческия музей, може да вземе участие в томболата с привлекателни награди. Тя ще се тегли на всеки час. И тази година ще има обособен кът на занаятчиите, които са от общините Габрово, Троян, Сливен, Добрич, Казанлък, Велико Търново и Горан Оряховица. Всеки гост ще може да разгледа и да участва в: Грънчарска работилница, Работилница „Сръчни ръчички“, където ще се изработват изделия от плат, Работилница „Куклите на Мария“, Работилница за накити и аксесоари за деца, Работилница за бижута с естествени цветя, Работилница за пленете на сувенири от царевична шума, Работилница „Плъсти“, Работилница „Копанарство“ -изработка на дървени съдове, Работилница „Две ръце“ - лята керамика и рисуване на сувенири, Ателие „Фриволите“, Работилница - „Аквареалности“ - изработка на картичка, рисуване и работа с дърво, Ателие „Красива“ – изработка на натурални сапуни и Ателие за рисуване с къна.
Ще има подреден кулинарен кът „ Фолклорна трапеза с характерни ястия от горноряховския край“ – дрипави баници от Върбица; пърленки, които ще се изработват на момента на огнище с дърва и погачи от Правда. А домакините ще осигурят ароматни билки и всеки, който желае, ще може сам да си приготви шарена сол и да поръси изпечената пърленка. Ще има още и зрял фасул по горнооряховски
Гост изпълнители през втората вечер са Севлиевската духова музика, Жоро Любимеца, Меди и Галена.
През третия ден – 11 юни отново ще има много песни и танци на самодейни състави от региона, както и кулинарни игри и викторини.
По време на тридневния Празник на горнооряховския суджук ще има временна организация на движението в района на провеждането му. От 9 до 11 юни (включително) ще бъдат затворени за движение на пътни транспортни средства участъци от улици, както следва:
- от кръстовището на ул. “Васил Априлов“ с ул. “Мано Тодоров“ до кръстовището на ул. “Мано Тодоров“ с ул. “Христо Смирненски“ и всички перпендикулярни улици на „Мано Тодоров“ в затворения участък.
Срок на действие за временната организация на движение:
-        На 09.06.2023г. (петък) от 16:30 ч. до 23:30 часа;
-        На 10.06.2023г. (събота) от 09:30 ч. до 23:00 часа;
-        На 11.06.2023г. (неделя) от 09:30 ч. до 17:00ч.
Органите на РУ „Полиция“ на МВР – Горна Оряховица ще оказват пълно съдействие при осигуряване и спазване на временната организация на движение.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени