2.8° C
Предимно облачно
toggle

На патронния празник на ОУ „Иван Вазов“ откриха барелеф на Патриарха на българската литература

20 април 2023
image

Барелеф на Иван Вазов откриха в деня на патронния си празник в горнооряховското основно училище. Гост на тържествената церемония бе заместник-кметът Николай Георгиев. За мен е удоволствие да бъда с вас в празничния ден, още повече, че самият аз съм възпитаник на това училище. Желая ви да бъдете здрави, упорити, да гребете с пълни шепи от знанията, които получавате тук и да успявате в живота, обърна се към учениците заместник-кметът.
През 1872 г. тук на това място, един родолюбив горнооряховчанин – Хаджи Сотир дарява двора си, за да бъде открито едно от най-старите възрожденски училища в нашия град. Вече 151 години ние продължаваме да пазим образователните традиции и да надграждаме. От 66 години училището ни носи името на Патриарха на българската литература. Хиляди са учениците преминали през него и се надявам всички те да пазят добри спомени от обучението си тук, каза директорът Иван Момъков. Двамата с Николай Георгиев откриха барелефа на Иван Вазов. За направата и монтирането, директорът благодари на Стефан Николов, който е и родител на второкласник в училището.
Празникът продължи с концертна програма на училищни състави.
За трети път учебното заведение бе домакин на национална онлайн конференция на училищата, носещи името на Иван Вазов. Тя преминава под мотото „Вазовите песни за България“ и в нея тази година се включиха осем учебни заведения – от Видин, Свиленград, Варна, Благоевград, с. Извор, с. Царски извор, Пловдив и домакините от Горна Оряховица. Участниците в двудневния онлайн форума бяха поздравени от кмета инж. Добромир Добрев. За мен е радващ фактът, че творчеството на Вазов не спира да вълнува младите хора. Не спира интересът към стиховете, пътеписите, разказите, поемите. Ежедневният труд на учителите да възпитават у вас, скъпи ученици, любов към нашата литература е достоен за уважение. Респект към вас, уважаеми преподаватели, че поддържате жив спомена за живота, творчеството и делото на Иван Вазов, обърна се към участниците инж. Добрев.
Едни от основните цели на научната конференция е да изгради общност от училища и институции, носещи името на Вазов, взаимодействие и сътрудничество и обмяна на добри практики между тях.
След официалното откриване на форума и представяне на училищата, първия ден на конференцията продължи с национално състезание за английски език „Горд българин“. През втория ден на форума са предвидени дебати, рецитали, песни, драматизации и презентации, свързани творчеството на Вазов, както и междуучилищен маратон с четене на Вазови произведения.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени