2.8° C
Предимно облачно
toggle

На празник в Правда почерпиха с вкусния ястия от тиква

30 септември 2023
image

Различни ястия от тиква имаха възможността да опитат гостите на 6-то фолклорно издание „На празник в село Правда“, организиран от настоятелството на НЧ „Звезда – 1905“ и кметството, с подкрепата на Община Горна Оряховица.
В началото гостите бяха поздравени от председателя на читалището Петя Георгиева. Всички днес сте усмихнати, което е доказателство за това, че нашият празник носи радост и хубави преживявания, създава приятелства и ни прави по-добри. Доказателство е за това, че празникът ни е чакан и желан, обърна се към гостите Петя Георгиева. Доброто настроение с домакините и гостите сподели и заместник-кметът на Община Горна Оряховица инж. Деница Коева. Празникът всяка година се развива и обогатява, като предлага много атракции за посетителите, наситена програма с много песни, емоции и кулинарни изненади. Продължавайте да привличате все повече съмишленици и приятели, пожела на присъстващите инж. Деница Коева.
Акцент в празника бе традиционна кулинарна изложба на ястия от тиква. В специален кът бяха подредени различни блюда, в които главен герой беше именно тиквата. Наред с традиционните печена тиква, тиквеници и сладкиши с тиква, бяха изложени и бонбони от тиква, палачинки, бухти, мъфини с тиква, кошнички и фунийки с тиквен крем, крем карамел с тиква и т.н. Имаше и специален кът със сладкиши, приготвени изцяло здравословно – без глутен, с пушено брашно и тапиока, с брашно от рожков, без лактоза. Всички тези кулинарни изкушения бяха оценявани от Цветелина Томиъм - участник в телевизионния формат „MasterChef” 2021. След дегустацията бяха определени и най-добрите майстори-кулинари. С отличията за най-добре аранжирана и най-отрупана маса се сдобиха гостите от Върбица. В категорията сладко изделие с тиква, спечели кекс с текстура, приготвен от кулинари от Първомайци. При солените изделия, наградата бе присъдена за тиквата със свинско месо на КП „Надежда“ от Правда. Кулинарките от с. Върбица получиха и отличието за тяхната Комбастъ в категорията за традиционно изделие с тиква. В категорията за нетрадиционно ястие с теква, съвсем заслужено наградата бе присъдена на Боряна Тодорова, която беше направила здравословни ястия без глутен, захар и лактоза. Тиквеникът на кулинарките от с. Никюп заслужи отличието в категорията „да си оближеш пръстите“. Техен беше и най-вкусният тиквеник. За най-оригинална презентация бяха отличени гостите от с. Ветово. Те грабнаха наградата и в категорията за карвинг изделия. Гостите от Янтра бяха опекли най-добре своята тиква, а домакините от НЧ „Звезда – 1905“ от Правда бяха отличени в категорията „оригинално изделие“ за приготвената торта-тиква. Наградата на председателя на читалището-домакин отиде за гостите от с. Балканци, отличието на кмета на Правда е за представителите на Клуба на пенсионера от с. Никюп. Наградата на Община Горан Оряховица е за кулинарките от с. Крушето.
Освен на кулинарната изложба, присъстващите се насладиха и фолклорна програма, в която взеха участие изпълнители и състави от общината и региона.
Наред с тиквените ястия, гостите имаха възможност да дегустират и агнешка чорба.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени