2.8° C
Предимно облачно
toggle

На Тодоровден в Първомайци поздравиха имениците и „венчаха“ семейство Рибарови

12 март 2022
image

И тази година жители и гости на Първомайци се събраха на стадиона до ОУ „Елин Пелин”, за да честват заедно Тодоровден. Празникът започна още сутринта с обиколка на имениците в селото, които не са никак малко. На Тодоровден в Първомайци празнуват близо 70 именици. След прекъсването заради пандемията, тази година желаещите да посрещнат веселата група и да бъдат осветени домовете им бяха изключително много.
Колоритното шествие от каруци, натоварени с развеселени ергени, бе атракция и за случайно преминаващи през Първомайци пътници и автомобили.
След празничната обиколка и гостуване в домовете на имениците, мъжете пристигнаха на стадиона в училището, където трябваше да се състои и „сватбената церемония”. Дегизирани в сватбени одежди, бъдещото младо семейство – Каракуда Кривоопашаткова и Шмекер Рибаров и кумовете им – семейство Есенция и Щраус Бракониерови преминаха по червен килим до сватбения олтар. Там по традиция ги очакваше кметът на селото Ясен Янков, който извърши „бракосъчетанието” на младото семейство Рибарови. Както си му е реда, младоженците си размениха халки, вдигнаха сватбена наздравица и се разписаха в брачното свидетелство. По традиция, младото семейство разчупи и сватбената погача. И тъй като по-голямото парче отчупи булката, веднага стана ясно, че Каракуда Рибарова ще командва в къщи.
Преди гражданската церемония, булката и женихът бяха венчани и от свещеник. След венчавката, булката спази традицията и хвърли букета сред гостите.
След сватбената церемония имаше надиграване с ръченица, авеселбата на стадиона в Първомайци продължи с различни забавления за гостите.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени