2.8° C
Предимно облачно
toggle

Над 200 деца се включиха в Международния ден на математиката в Горна Оряховица

11 март 2023
image

Над 200 деца в Горна Оряховица се включиха в забавен празник, посветен на Международния ден на математиката - 14 март. Без сложни формули, изчисления и уравнения, малчуганите и техните родители се забавляваха в Спортна зала „Никола Петров“ с различни игри, състезания, опити, експерименти, които им показаха, че математиката е навсякъде около нас.
Горна Оряховица за първи път се включва в отбелязването на Международния ден на математиката. Инициатор на това е горнооряховчанката Диана Стоева, която работи в Австрийската академия на науките и преподава във Виенския университет. Многократно тя участва в организирането на празника в австрийската столица.
Международният ден на математиката е проект, иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации в целия свят. Обявен е от ЮНЕСКО на 26.11.2019 г. Чества се ежегодно на 14 март и всяка година има тема и предизвикателство. Тази година темата е „Математика за всеки“, а предизвикателството е да се направи комикс с математика, разказа в началото на празника Диана Стоева. Всички присъстващи бяха поздравени и от заместник-кмета Григор Минков, който сподели, че сега тези, които не се страхуват от математиката, ще покажат на тези, които ги е страх от нея, че тя всъщност може да бъде много забавна.
Поздрав имаше и от децата от Танцов фолклорен ансамбъл „Елбетица“ с ръководител Йордан Минчев. Със своите изпълнения те показаха връзката между музиката и математиката. От една страна деца показваха с ноти размера на българските народни танци, а от другата малките танцьори демонстрираха и съответните стъпки.
Международният ден на математиката в Горна Оряховица беше подкрепена от Общината, от местни фирми и от повечето училища. В празника се включиха екипи от ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЛПИ „Атанас Буров“ и ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“.
Всяко училище се представи със свой щанд с различни интересни демонстрации. Имаше от рисунки с номера, през подреждане на фигури, правене на гривни на числото ПИ, различни експерименти, скоростно редене на кубчето на Рубик, демонстрации с чашата на Питагор. Изложени бяха мартеници, в които основната тема също бе математиката. Много апетитен бе щандът на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, където бяха изложени атрактивни мъфини и меденки, декорирани с числа и формули. За да получат лакомство обаче, малчуганите трябваше да решат математическа задача. Въпреки това, опашка пред този щанд не липсваше. Не липсваше интерес и на щанда, на който любителите на шахмата можеше на поиграят партия с републиканския шампион по шах – петокласникът от ОУ „Иван Вазов” Теодор Тутеков.
Накрая имаше томбола с награди, осигурени от Община Горна Оряховица. Късметлиите ги получиха от заместник-кмета Григор Минков.
Финал на празника сложиха музикантите от фолклорния оркестър на СУ „Вичо Грънчаров” с ръководител Стефан Печикамъков, а много от участниците се хванаха на хорото, извило се в залата.
Инициаторът на празника Диана Стоева връчи благодарствени грамоти на всички участници и спомоществователи. Самата тя получи много благодарности и роза от секцията на математиците в Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени