2.8° C
Предимно облачно
toggle

Над 3600 ученици ще влязат в училищата на община Горна Оряховица в първия учебен ден

12 септември 2022
image

3650 ученици ще прекрачат прага на учебните заведения в община Горна Оряховица на 15 септември. Те ще се обучават в 2 средни, 9 основни и 5 професионални гимназии, от които 1 общинска и 4 държавни.
2860 ученици ще се обучават в общинските училища на Община Горна Оряховица през учебната 2022/2023 година. В държавните професионални гимназии в дневна форма ще се обучават близо 800 ученици.
289 са първокласниците, които се очаква да започнат новата учебна година в общинските училища. Данните за броя на учениците е са към края на август и е възможно да претърпят промени.
С решение на Министерския съвет от 17 август 2022 г., четири от общинските училища са включени в списъка на иновативните училища в Република България за предстоящата учебна година. Това са СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище.
В 5 от общинските училища се очакват по-малко от 80 ученици. Това са ОУ „Елин Пелин” в Първомайци” , ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище , ОУ „Отец Паисий” в Писарево, ОУ „Васил Левски“ във Върбица и ОУ „Климент Охридски“ в Драганово.
Общото дофинансиране от бюджета на Общината от 15 септември до края на календарната 2022 година ще бъде в размер на близо 63 хил. лв.
На територията на община Горна Оряховица функционират 9 детски градини с филиали. В две от тях има яслени групи. През новата учебна година в детските заведения ще се обучават общо 1115 деца, като 37 от тях ще са в яслените групи и 356 в подготвителни групи. С решение на Общинския съвет от 30 юни 2022 г., общинските съветници решиха да се въведе задължително предучилищно образование за 4-годишните деца от началото на новата учебна година. Очаква се в детските градини на територията на общината да постъпят 127 4-годишни малчугани.
На извънредна сесия Общинският съвет в Горна Оряховица утвърди промените в училищната мрежа за учебната 2022/2023 година.
През новата учебна година в Центъра за подкрепа за личностно развитие в Горна Оряховица ще се провеждат занятия с близо 400 деца и ученици от общината. Заниманията по интереси включват музикални дейности, народно пеене, участие в клубове по изобразително изкуство, по екология и групи по приложна електроника и роботика.
В края на септември всички данни на детските градини и училищата ще бъдат актуализирани в Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование. В началото на октомври ще се актуализират и данните на Центъра за подкрепа за личностно развитие.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени