2.8° C
Предимно облачно
toggle

Най-добрите майстори на баницата от цялата страна се събраха отново във Върбица

13 май 2023
image

Над 320 баници подредиха тази година в Шестото издание на Празника на дрипавата баница във Върбица. Своите кулинарни умения показа майстори от 41 населени места от 17 общини, на 7 области от цялата страна.
Празникът се организира от Кметство Върбица и НЧ „Градина – Върбица – 1894“, със съдействието на Община Горна Оряховица.
Участниците и гостите имаха възможността да опитат богато разнообразие от вкусове и аромати.
На щандовете на кулинарите бяха изложени баници със сладки и солени вкусове. Наред с традиционните със сирене, направени по различни начини – точени, дърпани, втасали, месени, имаше и баници със спанак, лук, суджук, локум, тиква, коприва, лопуш, кисело зеле, картофи, с различни колбаси, магданоз. Имаше още баници с ябълки, грозде, варени яйца, грис, счукан боб, мак, манголд, цвекло, кашкавал, броколи и синьо сирене, гъби и пиле, та дори и с ананас. Имаше още банички на тостер, засукана баница, тиквеник, щрудел, мъфинки са различни пълнежи, различни видове питки, хлябове и още много други.
Нелеката задача да оценят всички тези многобройни баници имаха Цветелина Томиъм, позната от кулинарния формат Master Chef и горнооряховчанинът Ивайло Иванов – участник в Hell's Kitchen. Те трябваше да определят най-достойните за над 30 награди.
За гостите имаше и друга атракция – 77-годишната баба Стефка Илиева учеше желаещите как се точат кори за баница. Така Празникът постигна една от основните си цели – да е връзка между поколенията и да не позволява българските традиции да бъдат забравени.
Завидно майсторство с точилката и тази година демонстрира и кметът на Общината инж. Добромир Добрев.
Малко преди това той и кметът на селото Йордан Петров и секретарят на читалището и главен двигател на празника Анелия Димитрова поздравиха жителите и гостите на Върбица. Поздравявам ви за това, че съхранявате българските обичаи. Само тези, които имат памет за миналото могат да разберат настоящето и да гледат в бъдещето. Създавайте и надграждайте традицията. Нека ни е пъстро и уханно в душите, светло и обично в сърцата, каза инж. Добрев и пожела на всички присъстващи на празника весело настроение.
Гост на празника бяха и заместник-кметовете Николай Георгиев и Григор Минков, както и кметове от населените места от общината.
След тържественото откриване дойде ред и на богатата фолклорна програма. На сцената се качиха близо 30 фолклорни състава и индивидуални изпълнители, а в центъра на Върбица се извиха хора – на толкова ката, колкото има една баница.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени