2.8° C
Предимно облачно
toggle

Най-интересните находки от археологически сезон 2023 на крепостта Ряховец показва горнооряховският Исторически музей

10 май 2024
image

Най-атрактивните находки от сезон 2023 на крепостта Ряховец показва в изложба Историческия музей в Горна Оряховица. Експозицията беше открита официално снощи в присъствието на заместник-кмета Петя Иванова, екипът на разкопките, децата от първата в България Археологическа школа, много приятели и граждани, дошли да видят най-интересното от находките.
Над 50 експоната са подредени в изложбените пространства, за да разкажат за деветия археологически сезон на крепостта Ряховец и за по-новия обект Източен некропол и селище. Подбрани са някои от най-атрактивните находки от миналата година, която беше доста добра за археолозите с няколко интересни открития. Акцент в изложбата са бронзов кръст - енколпион, сребърни обеци, фрагменти от стенописи и множество мъниста (вероятно част от текстилна забрадка). Изложени са още разнообразни по хронология и вид археологически находки като монети, ножчета, части от керамични съдове и др.
Археологическите проучвания през 2023 г. се извършват на два обекта. На тях работи екип с ръководител Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново и заместник-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица.
С благодарност към екипа, институциите и всички съпричастни към археологическите проучвания на Ряховец се обърна при откриване на изложбата ръководителят на разкопките Илиян Петракиев. Имаме пълната подкрепа на Община Горна Оряховица и за двата обекта. Още в края на миналогодишиния сезон кметът Николай Рашков дойде на обекта, заедно с него обиколихме цялата крепост и обеща безрезервна подкрепа и съдействие, каза още Илиян Петракиев.
Проф. Хитко Вачев, който е консултант на разкопките, за пореден път изтъкна, че Илиян Петракиев и Мая Иванова отдавна нямат нужда от неговите напътствия и са вече утвърдени учени. Но професорът се възползва от възможността да изтъкне приноса на три студентки - Пламена Савова, Марина Илиева и Гергана Григорова- третокурснички във Великотърновския университет, които вече трета година работят с екипа. Те са новата вълна в археологията и съм горд, че са мои ученици, каза проф. Вачев.
Крепостта Ряховец е много перспективна, интересна и по-различна от останалите обекти, убедени са трите млади археоложки.
По традиция, показвайки резултатите от последното археологическо лято, екипът на разкопките и музея изрази своята благодарност към всички, които са помагали. Свидетелства за дарения получиха хората от местния бизнес, които подкрепят първата в страната Археологическа школа за ученици. Специални грамоти имаше и за децата, както и техните учители. Те бяха връчени от директора на Музея Пламен Мадемов и ръководителите на екипа – археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова.
Преди официалната част бе представен кратък филм за деветте сезона на Ряховец, дело на екипа на музея.
На 30 май на крепостта Ряховец ще се проведе Ден на отворените врати и всеки, които желае, може да се запознае отблизо с работата на археолозите.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени