2.8° C
Предимно облачно
toggle

Напусна ни Иван Караиванов – Художникът на киното

21 септември 2021
image

На 88 годишна възраст днес ни напусна известният горнооряховски художник Иван Караиванов. Роден е в Драганово, но свързва живота си с Горна Оряховица и тя завинаги остава в сърцето му като неговия град.
Иван Караиванов е емблематично име в Горна Оряховица. Творец с уравновесена палитра и сюжети вдъхновявани от природата, от града, от красотата на българската селска къща с характерния й градеж. Майстор е на фасадния киноплакат. Голяма част от съгражданите му го помнят и като Художника на киното.
Всички горнооряховчани познават творчеството на Иван Караиванов и неведнъж са се наслаждавали на неговите картини в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. Съвсем наскоро фондът на Галерията се обогати с неговата творба - Портрет на Атанас Буров. Историческият музей пази фотоси на негови плакати.
През годините Иван Караиванов участва активно в живота на горнооряховските художници. Негови творби са показвани в местни и национални изложби. За своето творчество Иван Караиванов е награждаван многократно. През 1981 г. е удостоен с орден „Кирил и Методий" ІІ степен, а през 2003 г. е награден от Община Горан Оряховица за принос в развитието на културата.
„Рисуването е моят живот. Не мога да си представя какво бих правил, ако не рисувам“, казва приживе художникът. От днес ще рисува с небесната палитра, а за поколенията горнооряховчани ще останат неговите картини.

Поклонението пред Иван Караиванов ще бъде на 22 септември (сряда) от 15.00 ч. на Гробищния парк в Горна Оряховица.

Мир на душата му и нека бъде светъл пътят му към вечността!

Община Горна Оряховица изказва най-искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите на Иван Караиванов!

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени