2.8° C
Предимно облачно
toggle

Нетрадиционна изложба в Исторически музей – Горна Оряховица показва най-романтичния период от българската история

22 март 2024
image

Средновековни оръжия, занаяти и кухня могат да видят посетителите на изложбата „Да прекрачиш в миналото“ в Исторически музей – Горна Оряховица. Експонатите са представени от Регионален клон „Традиция“ Велико Търново и Регионален исторически музей – Велико Търново.
Това е една нетрадиционна изложба, защото посетителите обикновено са свикнали да виждат в музея оригинални артефакти и експонати, които са събирани по нашите земи. Тази изложба не е такава. Този път експонатите са изработени от нас, разказа д-р Симеон Цветков, уредник в отдел „Етнография“ към РИМ – Велико Търново и управител на Регионален клон „Традиция“ в старата столица. Гост на откриването на експозицията бе заместник-кметът Петя Иванова, която поздрави организаторите и с интерес разгледа подредените експонати.
Изложбата е базирана основно на артефакти, намерени от нашите колеги археолози и е посветена на един доста романтичен период от историята на България – Средновековието. Посетителите ще могат да видят как са изглеждали средновековните български войници. Представено е въоръжение и снаряжение на тежка византийска пехота. Показана е също реконструкция на кумански войн. Той се познава много лесно, защото куманите върху шлемовете си са носили метални маски, изобразяващи чертите на лицето – мустаци брада очи, разказа още д-р Симеон Цветков.
Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с цивилното облекло чрез два женски и два мъжки костюма, възстановени по църковни стенописи и „Манасиевата хроника“.
В различни витрини са пресъздадени някои от характерните занаяти на епохата – плетене на колани, рисуване на керамика, монетосечене, обработка на кожи, както и различни предмети от бита. На отделен щанд е представена и средновековната кухня с характерните за времето съдове и пособия. Гостите на изложбата могат да видят също и две средновековни игри, чрез които да изпробват своята ловкост и сръчност.
16 табла, които също са част от експозицията, показват средновековната военно-историческа реконструкция в България от 2005 до 2023 г. и участието на различните български реконструкторски групи във възстановки и чествания у нас и в чужбина. Реконструкцията на облеклото, оръжията, амуницията и занаятите, представени в изложбата са дело на Ивайло Антонов, Йордан Сивков, д-р Калина Атанасова, Петър Стефанов, Искра Цонева, Снежана Чекендова, Стефан Стефанов и д-р Симеон Цветков. Дизайнът и обработката на снимките са дело на доц. д-р Пламен Събев и Наталия Борисова.
Голяма част от реконструкторите присъстваха на откриването на изложбата. Тази изложба беше много чакана и желана. Благодаря на представителите на Регионален клон „Традиция“ и РИМ – Велико Търново, че въпреки своите ангажименти в навечерието на празника на старата столица, те отделиха от времето си, за да бъдат с нас и да ни поведат към миналото. Всеки, който желае може да посети изложбата. Експозицията ще остане в музея до 19 април. Изключително полезна ще бъде за обучението на учениците в часовете по история, както и за всички, които се вълнуват от миналото на нашата страна, каза директорът на Исторически музей – Горна Оряховица Пламен Мадемов.
Като специален комплимент за гостите на изложбата, представителите на „Традиция“ бяха подготвили вино и сладки, приготвени също по средновековни рецепти.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени