2.8° C
Предимно облачно
toggle

Нови противоепидемични мерки прие Общинския кризисен щаб за борба с коронавируса

29 октомври 2020
image

Нови временни противоепидемични мерки се въвеждат след заседание на Общинския кризисен щаб за борба с коронавирус. Срещата бе свикана от кмета на Общината инж. Добромир Добрев във връзка със заповедта на Министъра на здравеопазването от 27 октомври по повод увеличаващият се брой на заразени с ковид инфекцията на територията на цялата страна.
Считано от 29.10.2020 г. се преустановяват присъствените учебните занятия за учениците от гимназиален етап на образование. Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки. Преустановяват се присъствените занимания в Центровете за подкрепа на личностното развитие. Директорите на училища, детски градини и детски ясли на територията на община Горна Оряховица, считано от 29.10.2020 г., в дните понеделник, сряда и петък до 11.00 часа писмено трябва да уведомяват Община Горна Оряховица за общия брой на отсъстващите ученици/деца поради съмнение за COVID-19 и остри респираторни заболявания.
Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.
Забранява се организирането и провеждането на бит пазари на територията на община Горна Оряховица.
Това са част от новите мерки, които се въвеждат със заповед на кмета инж. Добрев. (пълният текст на заповедта е публикуван в прикачения файл)
95 пациенти с коронавирусна инфекция са постъпили за лечение от началото на пандемията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От тях 78 са излекувани, 5 са починал, а 15 остават към момента на лечение в инфекциозното отделение. През последните две седмици са приети 23 пациенти, 8 са изписани и 3 са починали, информира управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Създадена е необходимата организация за диагностика, лечение и грижи на тези пациенти, както и за изолиране на съмнителните и доказани случа, за ползване на предпазни средства и за допълнителна дезинфекция. Няма случаи на заразен от пациент болничен служител, съобщи д-р Иванов.
Болницата е осигурена с необходимите медикаменти, предпазни средства и материали за дезинфекция. Леглата в инфекциозно отделение са увеличени от 10 на 25, като допълнителните легла са разположени на 1 етаж с осигурен директен достъп без риск от смесване на потоците, увери управителят на здравното заведение. В момента се извършва спешен ремонт на бившето интензивно отделение, където ще бъдат разположени осем от тези легла, с възможност за интензивно лечение. Болницата разполага с 15 апарата за изкуствена белодробна вентилация, от които 7 респиратора и 8 анестезиологични апарата.
Лечението на болните с covid-19 се извършва от двама лекари със специалност „Инфекциозни болести“ и допълнително е командирован интернист. В екипите посменно се включват медицински сестри и санитари. В извънработно време наблюдението се извършва от дежурния по болница. За придружаващите си заболявания пациентите са консултирани от специалисти в здравното заведение – пулмолог, кардиолог и т.н. При нужда се включва и анестезиолог за преценка необходимостта от интубация или интензивно лечение. Към отделението са командировани още 6 медицински сестри и 4 санитари. Към момента инфекциозното отделение е осигурено с медицински специалисти, но може да възникне допълнителна потребност ако се увеличи броя на пациентите с ковид инфекция или отсъствие на персонал поради заболяване или карантина, каза д-р Иванов.

# Прикачени файлове Тип Размер  
1 Заповед 3576 от 28.10.2020 г. 111 KB
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени