2.8° C
Предимно облачно
toggle

Ново дарение за МБАЛ „Св. Иван Рилски“ пристигна от холандската фондация SMHP

14 май 2021
image

Нов ТИР с оборудване от холандската фондация SMHP “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа” пристигна днес в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Дарението включва 180 електрически легла и медицинска апаратура като мобилен рентген, ехокардиограф и др. Леглата ще бъдат разпределени по всички отделения в болницата, уточни управителят д-р Иван Иванов.
В понеделник се очаква да пристигнат още четири нови тира с дарения за здравното заведение.
Разходите по транспортирането на даренията към МБАЛ от Холандия до България, бяха поети от местния бизнес в Горна Оряховица. За обезпечението на транспорта и логистиката се включиха фирмите „Аполон - 95“, „Юнифейс“ ЕООД, „Захарни заводи“ АД и „Универсал – НВГ“ – Долна Оряховица. Сърдечни благодарности за поредния благороден жест от страна на нашите холандски приятели, които присърце приемат обновяването на материална база и подобряването на условията за нашите пациенти. Благодарности и към местните фирми, с помощта на които голямото дарение може да бъде тренспортирано до болницата, подчерта д-р Иванов.
Благодарение на холандската фондация SMHP за три години болницата се сдоби и с матраци, електрически колички за пациенти, монитори, болнични легла, електроножове, електрокардиографи, перфузионни и инфузионни помпи, подемници с батерии, подвижни шкафове, мобилни носилки, посуда за хранене и готвене, и др.
Организацията от години подпомага социални и здравни заведения в държави от Източна Европа като Полша, Румъния, Молдова, Украйна и България. Холандските благотворители трайно подпомагат общинската болница в Горна Оряховица от пролетта на 2019 година. Заради мащабната дарителска кампания към МБАЛ и общинския приют в железничарския град, през 2020 г. те бяха отличени с наградата на Община Горна Оряховица за принос в областта на социалните дейности през миналата година.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени