2.8° C
Предимно облачно
toggle

Община Горна Оряховица подкрепи каузата на хората с редки заболявания

28 февруари 2024
image

За първи път Горна Оряховица се присъедини към българските общини, отбелязващи Международния ден на редките болести.
Точно в 13:00 часа, в знак на съпричастност със страдащите от редки заболявания, във въздуха бяха пуснати разноцветни „балони на надеждата“. Към организаторите от Националния алианс на хората с редки болести, се присъединиха зам.-кметът Петя Иванова, секретарят на Общината Габриела Шилкова, представители на администрацията и граждани.
Преди това на централния горнооряховски площад „Георги Измирлиев“, с подкрепата на Общината бе проведена информационна кампания.
В момента над 300 милиона души в целия свят живеят с рядко заболяване. Всички те са изправени пред сходни трудности да получат точна диагноза и адекватно лечение. 75% от тези 300 милиона човека са деца, по данни на Националния алианс на хората с редки болести.
С отбелязването на този ден се поставя акцент върху осведомеността на обществото, като целта е да се фокусира внимание към специфичните въпроси, касаещи достъпа до здравни грижи, общата и медицинска помощ, както и професионалната и социална интеграция и независимост на всички засегнати от редки заболявания.
Заедно с Горна Оряховица, 23 български общини, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и др., се включиха тази година в инициативата с различни прояви.
 
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени