2.8° C
Предимно облачно
toggle

Община Горна Оряховица започва работа по проект за въвеждане мерки за адаптация към променящия се климат

28 февруари 2022
image

Общината започва работа по проект „Въвеждане на мерки за адаптация към променящия се климат в общините Гълъбово, Горна Оряховица и Стамболово“. Общата му стойност е 375 500 евро. Проектът се финансира по програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.
Община Горна Оряховица е партньор по проекта. Партньор е също и UTGARD AS- чуждестранна компания със седалище Норвегия.
Дейностите по проекта бяха представени на встъпителна пресконференция, чийто домакин бе Община Гълъбово, като водеща община. На срещата с медиите присъстваха кметът на Гълъбово Николай Тонев, вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.
Искрено съм щастлив от старта на този важен проект. Това е една стъпка за решаване на проблемите и по-специално за енергийната независимост на Общината, защото общинската сграда ще бъде снабдена с фотоволтаична система. При мои посещения в Норвегия съм виждал много обществени сгради, които са направени изцяло независими от енергийната система.
Смятам, че такъв тип проекти ще дадат възможност сгради и обекти и в българските общини да станат енергийно независими. Считам също, че подобни взаимоотношения между общините са много важни, защото освен работата по съответните проекти, се обменят и добри практики, каза инж. Добромир Добрев.
Една от дейностите по проекта е проектиране, доставка и монтаж на покривна фотоволтаична система на общинска сграда в Горна Оряховица. Екип от общински служители ще премине поредица обучения за справяне с природни бедствия, настъпили в резултат от изменения в климата. По проекта ще се проведат и две кампании за разпространение на добри практики в областта на адаптацията към изменението на климата. Друга основна дейност е разработването на план за борба с климатичните изменения на всяка от общините.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени