2.8° C
Предимно облачно
toggle

Общината организира информационна среща по програмата за безвъзмездно изграждане на фотоволтаици за домакинствата

23 юни 2023
image

Информационна среща за по програмата за финансиране на домашни фотоволтаици организира Община Горна Оряховица. Програмата на Министерството на енергетиката за безвъзмездно изграждане на фотоволтаици за домакинствата отвори на 9 май.
За разлика от други програми, като тази за безплатното саниране, Общината няма участие в подготовката на документи в кандидатстването. За улеснение на гражданите, които имат интерес на срещата присъстваха и фирми, които работят в този бранш. Участваха „Соларен дом” ООД – Горна Оряховица, „Електромонтаж Цветков” ЕООД – Горна Оряховица и „ВТ Солар” ООД – Велико Търново. Техните представители отговориха на всички въпроси и дадоха насоки на интересуващите се.
Процедурата „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници” в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост предоставя безвъзмездно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, както и на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за съхранение на произведената електрическа енергия.
За да получи финансиране даден проект, той трябва да се отнася за жилище, където е постоянният адрес на кандидата. В него е необходимо да се използва неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).
Доставката и монтажът на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване могат да бъдат финансирани по тази процедура изцяло, но с не повече от 1960.83 лв. Фотоволтаичните системи с мощност до 10 kWp се финансират до 70%, но не повече от 15 хил. лв.
Кандидатите могат да подават своите документи до 10 ноември 2023 г., след което проектите ще бъдат класирани.
По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване на предложенията чрез информационната система на Механизма за възстановяване и устойчивост ИСУН 2020, чрез модула Е-кандидатстване на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg/.
 
Условията и сроковете за кандидатстване може да видите тук.
 
Допълнителни указания за кандидатстване може да видите тук.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени