2.8° C
Предимно облачно
toggle

Общинските съветници одобриха Общия устройствен план на община Горна Оряховица

20 декември 2021
image

Общинските съветници одобриха Общия устройствен план на община Горна Оряховица. Това стана на последното за годината заседание на местния парламент.
Това е първият ОУП за територията на цялата община, като той не спира действието на изработения през 2006 г. Общ устройствен план за землищата на Горна Оряховица, Първомайци и Долна Оряховица. Новият план включва извънселищните територии в землищата на всички 14 селища в общината.
Планът разделя територията на общината най-общо на три зони. Южната, която включва Горна Оряховица, Първомайци, Правда и Долна Оряховица е повече индустриална. Средната е предимно земеделска и включва Поликраище, Драганово, Янтра, Горски долен и Горски горен Тръмбеш. Северната е ориентирана предимно към селски туризъм.
Планът предвижда поземлени имоти с трайно предназначение „селски двор” да влязат в регулация, за да се улесни инвеститорския интерес  към тях. В места за отдих и туризъм са обособени местностите хижа „Божур”, Камъка, манастир „Св. Илия” и екопътеките в региона. Специално място е отделено на паметниците на културата, чийто списък обаче се нуждае от актуализация.
Планът е разработен от ДЗЗД „Визия за община Горна Оряховица” и има хоризонт за действие до 2040 г. Предстои публикуването му в Държавен вестник, след което Общият устройствен план ще влезе в сила.

Сн. Момчил Димитров
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени