2.8° C
Предимно облачно
toggle

Обучителни лекции „Азбука на първата помощ“ започнаха в горнооряховски училища

09 април 2024
image

Започнаха обучителните лекции "Азбука на първата помощ", планирани в рамките на кампанията на Български младежки червен кръст при горнооряховското Средно училище "Вичо Грънчаров" и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Горна Оряховица.
Съвместната им кампания, наречена "Академия първа помощ. Преди да дойде линейка" включва серия обучителни видеа, които се публикуват ежеседмично, а също информационни брошури и беседи в учебните заведения.
Първата такава се състоя в ПГЕЕ ”М. В. Ломоносов”, като се проведе в часа на класа, с 11-тите и 12-тите класове в училището.
Доброволците към БМЧК и техният ръководител Даниела Кенарева, показаха на учениците базови действия при различните спешни състояния и каква е адекватната реакция при гълтане на език, за спиране на кръвотечение и др.
Акцентирано бе върху това колко е важна добрата комуникация, когато е необходимо да бъде потърсена помощ от телефон 112. Специално внимание бе обърнато на сексуалното здраве и как младежите да се предпазват от полово предавани болести.
В края на лекцията представителят на великотърновския филилал към  Медицински университет – Варна Румина Трифонова презентира пред младите хора специалностите, които университетът предлага.
Още 3 лекции предстоят в рамките на кампанията – в СУ “Вичо Грънчаров”, в ПГЛПИ ”Атанас Буров” и в СУ “Георги Измирлиев”.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени