2.8° C
Предимно облачно
toggle

Обявена е обществената поръчка за изграждане на приют за безстопанствени кучета в Горна Оряховица

27 юни 2024
image

След дългогодишно отлагане, изграждането на общински приют за безстопанствени кучета в Горна Оряховица вече е необратим процес, обявена е обществената поръчка. Тя е за инженеринг – едновременно проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на строително-монтажните работи.
Наличието на такова съоръжение е ключова мярка за справяне с популацията от бездомни животни. С волята на кмета Николай Рашков и неговия екип, още в тазгодишния бюджет бяха осигурени средства в размер на 100 000 лв. за старт по изграждането му.
Приютът ще бъде с площ 6 дка. За целта е отреден имот с ид. 16359.511.230 по КККР на гр. Горна Оряховица.
Предстои да бъде обособен терен за разполагане на 100 бр. клетки и помещения за обслужващ персонал, със застроена площ от 1000 кв.м. Теренът трябва да е опасан с вътрешна прозирна ограда с височина до 2,20 м.
Ще бъде изградена площадка с нехидроскопична и издръжлива настилка, с възможност за измиване, дезинфекциране и отводняване. Размерите на помещенията ще отговарят на изискванията на Закона за закрила на животните.
Предвидени са и помещения за посетители, картотека, санитарен възел, склад за храна, лекарства и консумативи, помещение за почистващи материали, както и за болни животни. Ще се изградят ел.-инсталации, външно осветление, ВиК, отопление и вентилация на помещения и други, изискващи се по нормативната уредба компоненти. Ще бъде обособена амбулатория от втора степен с помещения и основно оборудване, съгласно утвърдените стандарти.
Крайният срок за подаване на документи по обявената обществена поръчка е 18 юли 2024 г., а прогнозната стойност на съоръжението е 420 000 лв.
Теренът на бъдещия кучкарник се намира в източната промишлена зона, в ниската част на града, високо над него остава улица „Св. Княз Борис I“. Избраната локация беше подложена на обществено обсъждане, а изработването на техническия проект бе възложено след решение на Общински съвет от февруари тази година.


Снимка: Отреденият терен в промишлената зона

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени