2.8° C
Предимно облачно
toggle

От РС ПБЗН - Горна Оряховица напомнят основни правила за безопасна работа с битови газови бутилки

12 юли 2022
image

В последните дни отново сме свидетели на инциденти, причинени от неправилна експлоатация или техническа неизправност на газови бутилки.
РСПБЗН Ви напомня да спазвате няколко основни правила за безопасна експлоатация на битови газови бутилки!
Какви са основните правила за безопасна работа с такива бутилки и какво трябва да имаме предвид при изтичане на газ в дома ни?
Пълненето на битови бутилки от автогаз станции е изключително опасно за живота на тези, които ги ползват. Това е така, защото често в практиката липсват съоръжения, следящи за правилното и достатъчно напълване на битовите бутилки. Така те се препълват с повече газ, отколкото позволяват възможностите им.
Стандартите за безопасно напълнени бутилки изискват количеството газ да бъде максимум до 80% от капацитета на бутилката при нормални условия 20 С.
Препълването на бутилка над 80% от капацитета й в комбинация с повишаване на околната температура над нормалните условия, води до повишаване на налягането вътре в бутилката и до непосредствена опасност от взрив. Последствията от силата на взрива могат да бъдат фатални за хората и разрушителни за строителните конструкции.
В корпуса на стари бутилки, които не са преминали периодичен технически преглед може да се получи пробив, който да доведе до изтичане на газ, загазоване на помещението и взрив при наличие на източник на запалване (високата температура на искра, пламък и т.н). Тази опасност може да бъде предварително отстранена, ако заменяте празна за пълна бутилка само в организации, оторизирани и лицензирани от държавните органи за технически надзор.
1. Никога не се използват редуцир – вентили, които не са предназначени за битови бутилки за газ пропан– бутан, както и такива които са с напукани или разкъсани уплътнения. Редуцир – вентил със счупена или повредена игла не трябва да се експлоатира.
2. Не се използват стари, напукани и повредени маркучи, такива с дължина над 1,5 м, както и прегънати или с липсващи притягащи скоби. Опасни за експлоатация са и маркучи, които не са предназначени за газ пропан – бутан.
3. Никога бутилките, напълнени с пропан – бутан не се съхраняват и експлоатират в близост до източници на топлина – печки, комини, котлони и т.н.
4. Никога не бива уредите, работещи с газ пропан – бутан да се използват без наблюдение от възрастен човек. Имайте предвид, че при загасване по някаква причина на пламъка, газът продължава да изтича от бутилката и загазова обема на помещението. Тогава има опасност от взрив и трябва незабавно да се спре изтичането на газ от крана и да се осигури проветряване на помещението.
5. Всички, които имат контакт с бутилки, трябва да спазват изискванията за транспортиране и съхранение. Не бива да се използва честата практика на търкаляне на бутилки, превозването им без укрепване, складиране в подземни помещения и по пътища за евакуация.
АКО УСЕТИТЕ МИРИС НА ГАЗ:
- Проверете дали сте затворили добре вентила и ако е отворен - опитайте да го затворите.
- Незабавно проветрете помещението.
АКО ИМА МИРИС И ТЕЧ НА ГАЗ, КОЙТО НЕ МОЖЕТЕ БЪРЗО ДА ПРЕУСТАНОВИТЕ САМИ:
- Отворете прозорец, за да осигурите свеж въздух и да намалите концентрацията на газ във въздуха.
- По възможност изнесете изпускащата бутилка на открито.
- Задължително се постарайте да не създадете източник на запалване, посредством електрическа искра, получена при включване/изключване на електроуреди или осветление, посредством искра от статично електричество от триене на дрехи от изкуствена материя, тютюнопушене и т.н.
- Излезте навън.
- Незабавно съобщете на телефон 112 за теч на газ от газова бутилка и следвайте инструкциите на дежурния оператор.
Спазването на тези елементарни правила ще осигури безопасността в помещенията, където живеете, работите или пребивавате.
Бъдете отговорни!!!

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени