2.8° C
Предимно облачно
toggle

От септември започва приемът на заявления по нов проект за подмяна на старите печки, който ще обхване и селищата на общината

30 юни 2022
image

Община Горна Оряховица започва подготовката за новия програмен период 2021 – 2027 г., в който предстои реализация на нов проект за подмяна на стари печки на твърдо гориво. В него Общината има амбицията да защити по-голям финансов ресурс. Така освен Горна Оряховица ще бъдат включени и всички населените места. За нас е много важно да се подобри качеството на атмосферния въздух не само в общинския център, но и в селищата от общината. Затова и усилията на общинското ръководство и диалогът с Министерството на околната среда са именно в тази насока – през новия програмен период и горнооряховчани и жителите и на населените места от общината да могат да кандидатстват за подмяна на старите печки на твърдо гориво. Затова започваме информационната кампания по-рано, за да бъдат гражданите по-добре запознати с условията за кандидатстване, съобщи кметът инж. Добромир Добрев.
Приемът на заявления ще започне още на 1 септември 2022 г.
За жилищата, намиращи се в Горна Оряховица документите ще се подават в Информационния център на Общината, а за тези в селищата – в кметствата.
Важно е да се отбележи, че по проекта ще се финансират имоти, намиращи се само в регулационните граници на селищата и са с жилищно предназначение. Няма да се финансират промишлени обекти, вили и сгради с друго предназначение. Другият важен момент е, че заявленията, които се подават, трябва да бъдат от името на собственика на имота, който декларира, че няма задължения към Общината. Отново искам да подчертая, че се подменят само печки на дърва и въглища, а не стари климатици с нови. Целта е да се подобри състоянието на атмосферния въздух в общината, коментира инж. Добрев.
 
 
 
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени