2.8° C
Предимно облачно
toggle

Отиде си Михаил Михайлов - летописецът на Горна Оряховица

30 юни 2023
image

Горна Оряховица загуби тази нощ своя летописец. На 83 г. си отиде Почетният гражданин Михаил Михайлов.
Мишо Михайлов, както бе познат на горнооряховчани е учител, краевед, журналист със значителен принос в опазване на историята, културата и спорта. Превърнал бе домът си в библиотека. „Събирам всичко, което е свързано с Горна Оряховица“, обичаше да казва той и много често бе търсен по различни поводи за информация, свързана с града.
Изследванията си за Горна Оряховица, Мишо Михайлов събира в няколко книги: “Летопис на Горна Оряховица“, „Исторически календар на Горна Оряховица“, „Хроника девет века горна Оряховица“, „5 години летище горна Оряховица“ и др., които имат вече по две и повече издания. Изследванията събира, заедно със своя приятел Владимир Давидов, който също вече не е сред живите, но който също бе обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица.
От 1961 до 1995 г. Михаил Михайлов преподава в ТЕТ „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица. През всички тези години учениците получават всеотдайност, уважение, любов от учителя си.
Мишо Михайлов трайно е свързан и с развитието на спорта и особено на футбола в Горна Оряховица, защото той самият е бил футболист във ФК „Локомотив“. Автор е на няколко книги, свързани с местния отбор.
За всичката тази дейност свързана с любимия град, през 2018 г. Михаил Михайлов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Горна Оряховица“. С кончината му, градът ни губи един от своите символи.
 
Дълбок поклон пред паметта и делото на Михаил Михайлов! Нека е светъл пътят на душата му към вечността!
 
Община Горна Оряховица поднася искрени съболезнования на близките на Михаил Михайлов!

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени