2.8° C
Предимно облачно
toggle

Партиите в Горна Оряховица проведоха консултации за разпределение на местата в СИК

20 септември 2023
image

Партиите в Горна Оряховица разпределиха местата в секционните комисии. Срещата се проведе по покана на кмета на Общината във връзка с предстоящите местни избори и премина в конструктивен дух и без никакви спорове.
Разпределението се прави на база утвърдена от ОИК схема, в която всяка парламентарно представена партия има поне по един човек в секция, а общия брой е на база квотното съотношение в Парламента.
65 ще бъдат основните секционни избирателни комисии в общината. Ще има една подвижна за избиратели с двигателни затруднения и една за лежащо болни в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. От редовните секции 56 са с над 500 избиратели и секционните комисии ще са от 9 члена, а останалите са с по 7-членни комисии. Общо заетите в основните СИК ще са 567. 195 от тях ще са на ръководни позиции – председател, заместник-председател и секретар.
ГЕРБ получава 147 места, от които 57 ръководни, коалиция ПП – ДБ е със 132 места, от тях 51 ръководни, ПП „Възраждане” е с 80 места, 30 от които ръководни, за ДПС са 78 места, 19 ръководни. БСП за България и ИТН имат по 65 места, като за коалицията има 19 ръководни места, а за партията – 9.
Партиите одобриха предложеното от общинската администрация разпределение на ръководните места с една-две незначителни корекции.
По време на срещата бе направено и разпределението в двете допълнителни секции. Те ще са със 7 члена, за да има поне по един от всяка парламентарно представена сила. Трите формации, заели първите места на парламентарните избори, вземат местата за председател, зам. председател и секретар. Останалите имат членове, като за ГЕРБ и ПП – ДБ има по един човек вповече и в двете комисии.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени