2.8° C
Предимно облачно
toggle

Павел Люцов, Преслава Георгиева и Дениз Ахмедов са тазгодишните носители на наградата „Млада Горна Оряховица“

24 май 2022
image

Трима талантливи ученици бяха удостоени тази година с наградата „Млада Горна Оряховица“. Отличието е ежегодно и се връчва на 24 май за изключителни постижения и извоювани награди от международни и национални състезания, олимпиади и конкурси. По този начин общинското ръководство и обществеността изразяват признателност към труда и постиженията на талантливите ученици от Горна Оряховица.
Наградата се връчва в три категории – наука и образование, култура и спорт. Номинациите се разглеждат от специална комисия и тази година тя определи да има наградени и в трите области.
С наградата „Млада Горна Оряховица“ в сферата на образованието и науката тази година бе отличен Павел Люцов - ученик от СУ „Георги Измирлиев. Десетокласникът се обучава в профил „Чужди езици“ и е активен участник в творческия живот на Гимназията и извън нея. Развива се в областта на науката, спорта и театралното изкуство, има предпочитания към лингвистичните науки. Участва в преписването на „Неделник“ на Софроний Врачански. През миналата учебна година Павел завоюва първо място в националния конкурс „Времена и будители“ с филм за Елена Грънчарова.
В сферата на културата и изкуството наградата „Млада Горна Оряховица“ тази година бе присъдена на Преслава Георгиева от СУ „Вичо Грънчаров. Тя е деветокласничка, но започва да се занимава с изкуство в училище още 7-годишна при Нели Атанасова. По-късно продължава обучението си при Стела Дойкова в НЧ „Напредък – 1869“, а в момента работи с вокалния педагог Стелияна Христова в Младежки дом – Горна Оряховица. Въпреки многото си ангажименти, Преслава се занимава с благотворителност, членува в Български младежки червен кръст към училището и тренира плуване. Преслава Георгиева е носител на десетки награди от национални и международни музикални конкурси.
Наградата „Млада Горна Оряховица“ в сферата на спорта бе присъдена на Дениз Ахмедов – ученик от СУ „Вичо Грънчаров“. Петокласникът започва спортната си подготовка по борба от 6-годишен в Спортен клуб по борба „Локомотив“. Негови треньори са Николай Ганев и Пламен Дончев. Дениз се отличава с изключителна техническа игра и е многократен победител в редица състезания. През 2021 г. е два пъти шампион на България в неговата категория. Настоящата година отново стартира с шампионска титла, а само преди дни завоюва сребърен медал в Държавния личен отборен шампионат.
Тримата наградени изразиха своята благодарност към общинското ръководство и към всички, които са допринесли за техните победи и постижения и се подписаха в Летописната книга на Горна Оряховица.
За мен е чест да ви връча призът „Млада Горна Оряховица“. Бъдете живи и здрави и все така устремени. Доказвайте непрекъснато, че заслужавате тази награда. Нека имаме нови поводи да се гордеем с вас, каза кметът инж. Добромир Добрев, връчвайки плакетите на отличените.
За да засвидетелстват уважение към труда на талантливите момичета на церемонията в Гербовата зала на Общината присъстваха заместник-кметът Григор Минков, който е председател на комисията определила призьорите, общинският съветник Павлинка Николова – член на комисията, директорите на училищата, в които учат наградените, учители, родители и приятели.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени