2.8° C
Предимно облачно
toggle

По нестандартен начин Художествена галерия „Недялко Каранешев“ показва екслибрисни произведения, част от 20-годишен конкурс

08 март 2024
image

По нетрадиционен начин Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица показва изложбата „EX libris - от знак за собственост към белег за индивидуалност“. Експозицията представя 20 годишната история на един конкурс, превърнал се в емблема за Регионална Библиотека „Любен Каравелов“ - Русе. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.
Изложбата е уникално за община Горна Оряховица събитие. Галерия „Недялко Каранешев“ е първата спирка на пътуващата изложба. Изборът на това пространство за начало на обиколката не е случаен. Уредникът на Галерията д-р Деница Иванова – Александрова е дългогодишен и награждаван участник в конкурса, а интересът към изкуството се поддържа и от създаденото то нея Ателие „EX libris“. Възпитаници на ателието са многократно награждавани в различни издания на конкурса.
Експозицията отразява интересен жанр от графичното изкуство, а именно малката екслибрисна форма. По своята същност изложбата също носи един специфичен характер на експониране, който отговаря точно на този малък формат. Под 4 абстрактни рамки е комбинирано пълно богатство от изображения, които отразяват богата листа от имена на съвременното графично изкуство. Сама по себе си изложбата е достойно представяне на всеки един от регистрите графични творби в дълбокия, високия и повърхнения печат, разказа д-р Деница Иванова – Александрова.
Всяко издание на международната изложба, учредена преди 20 години е посветено на конкретна тематика, която колкото е ограничаваща, токова и дава свобода, индивидуалност и себеизразяване на всеки от авторите. През последните години възрастовата група на участниците, които са приети в този конкурс се разширява. И деца от 5 до 14 години могат също да бъдат адекватни участници и носители на едни от високите отличия. Именно такива са и горнооряховските деца, които многократно са завоювали едни от първите места в този конкурс. Малките творци са част от Ателие „EX libris“, което е сформирано към Галерията, споделя д-р Александрова. Втората възрастова група, която се открива пред младите таланти е от 15 до 26 години. Радостно е, че в тази възрастова група деца от Горна Оряховица са носители на награди. Последната група е запазена за артистите професионалисти, които от години утвърждават авторитета на този конкурс.
През 2023 г. тематиката на конкурса е „Ex libris – Ex dilemma“ и е посветена на дилемата. Този конкурс също донесе награди на две горнооряховски деца.
Изложбата „EX libris - от знак за собственост към белег за индивидуалност“ ще остане в Галерията до 22 март и може да бъде разгледана от малки и големи зрители и почитатели на изкуството.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени