2.8° C
Предимно облачно
toggle

Подготвя се Наредба за отглеждането на домашни любимци, като част от комплекса мерки по овладяване на популацията от бездомни кучета

28 февруари 2024
image

Договор за безвъзмездно сътрудничество ще подпишат Община Горна Оряховица и Сдружение „Любов с лапи“. За това се разбраха двете страни, по време на работна среща. Бе препотвърдено условието, че ветеринарните лекари Божана и Димитър Мирчеви от УС на Сдружението няма да извършват и участват в дейности, заплащани от Общината. Всяко съдействие, което членовете на „Любов с лапи“ оказват на местната власт е в рамките на безвъзмездното партньорство.
 
На срещата зам.-кметът Даниел Божанков с екип от администрацията и представители на сдружението обсъдиха също така и детайли по бъдеща Наредба за придобиване и отглеждане на домашни любимци – кучета и котки, на територията на общината.
 
Справянето с нарастващата популация от безстопанствени кучета задължително минава и през контрол на домашните животни. Това е превенция, както срещу изоставянето на кучета, отглеждани доскоро в домашна среда, така и срещу изхвърлянето на нежелани потомства. За съжаление такива примери са често срещани, не само в населените места от общината, но и в самия град Горна Оряховица.
 
Регистрирането на домашните любимци е задължително, както според Закона за ветеринарно-медицинска дейност, така и по Закона за етажната собственост. Ще бъде вменено на стопаните и по общинската Наредба, след като тя бъде изготвена, подложена на обществено обсъждане и гласуване в ОбС, за да влезе в сила.
 
Паралелно с Наредбата предстои към общинската охрана да бъде обособено звено, което ще проверява дали домашните кучета, които стопаните разхождат са чипирани и регистрирани. Това съобщи зам.-кметът Даниел Божанков. Като начало инспекторите ще издават само предписания, но във времето ще се пристъпи към налагане на предвидените в наредбата глоби.
 
По време на срещата зам.-кметът припомни, че гражданите могат да подават сигнали на номер е 0882165377. На него чрез Вайбър могат да се изпращат и снимки. Сигнали за агресивни животни или кучета, изпаднали в животозастрашаващо състояние могат да се изпращат също така на имейл адрес dogs.obgo@gmail.com. В рамките на законовите си правомощия и договора за кастрация с местна ветеринарна клиника, администрацията предприема действия, а всеки сигнал се вписва и пази в регистър.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени