2.8° C
Предимно облачно
toggle

Последно поколение рентген посреща пациентите в МБАЛ „Св. Иван Рилски“

07 февруари 2022
image

С водосвет, отслужен от енорийският свещеник отец Антоний, днес бе официално открит новия рентгенов апарат в Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. На събитието присъстваха кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет  Даниел Костадинов, ръководството на лечебното заведение, рентгенолози и лаборанти, и началници на отделения в МБАЛ.
Рентгенът бе инсталиран през декември м.г. в Отделението по образна диагностика , като заменя досегашния апарат, който бе на близо половин век.
„Това е най-ползваният апарат в болницата, особено сега, през ковид пандемията. Затова трябва да бъде максимално качествен и минимално увреждащ пациентите и персонала, а досегашният рентген е на повече от 40 години”, сподели управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Той благодари на общинското ръководство за съдействието и финансирането за закупуване на апаратурата. „Без тясно сътрудничество с Общината, болницата няма как да съществува. Не говорим само за финансовата част, а за цялостната визия на лечебното заведение. Затова съм изключително доволен, че през всичките години, в които аз съм управител, съм имал пълното разбиране и съдействие на Община Горна Оряховица, както в лицето на инж. Добромир Добрев и на председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, така и в лицето на цялата администрация! Благодарение на това сътрудничество, днес имаме последен модел дигитален рентгенов апарат и се надявам да ни бъде от полза дълги години”, каза още д-р Иванов.
„Искрено съм щастлив, че нашата болница вече разполага с този апарат, който ще бъде изключително полезен, особено сега в пандемията и благодаря на Общинския съвет, който гласува да бъде закупен чисто нов рентгенов апарат, като преди години със средства от бюджета закупихме скенер. Миналата година се направи енергийно обследване и енергиен проект на цялата болница. Наш основен ангажимент е тази година да търсим финансиране и да изпълним този важен проект, защото текущите разходи могат да намалеят именно с енергийната ефективност. Болницата е с голяма площ и затова ще се стремим да намалим текущите разходи, за да могат да се освобождават ресурси за модернизиране на здравното заведение и да се инвестира в апаратура, в медицински кадри, защото за едно лечебно заведение освен апаратурата, е много важен и персоналът!”, заяви от своя страна кметът инж. Добрев.
Представителят на фирмата доставчик Стефан Друмев подчерта, че системата за рентгенови изследвания е изцяло дигитализирана, работи с безжичен плосък панел, който много лесно се превключва както на масата, така и на статива, което от своя страна е важно за операторите. „Апаратът се самопозиционира, което също е нещо уникално за машината. Софтуерът за придобиване на образи е изцяло интегриран с управлението на генератора и с настройката на механичното позициониране при различните анатомични зони и проекции”, посочи още той и пак припомни, че облъчването на пациентите е намалено до минимум.
Началникът на Отделението по образна диагностика д-р Галя Дачева призна, че преди 27 г., когато е започнала работа тук, апаратурата е била доста остаряла. „Благодарни сме на Общината и общинските съветници, че финансираха закупуването на рентгена, защото ако това не беше се случило, още едно поколение рентгенолози щяха да бъдат посрещнати и изпратени от стария апарат! Не на последно място благодаря на лаборантите, които работят, които много бързо с усилие и старание навлязоха и работят много добре!”, посочи д-р Дачева.
Апаратът е закупен на разсрочено плащане със средства, които осигурява общинският бюджет. Стойността му е 150 хил. лева, като ще се изплати на три равни вноски от по 50 хил. лева годишно.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени