2.8° C
Предимно облачно
toggle

Практически урок по пчеларство проведоха децата от ДГ „Здравец“ в Горна Оряховица

28 февруари 2024
image

Къде и как живеят пчелите и колко са важни те и трудът им, как се получава медът и защо той е толкова сладък и вкусен учиха децата от ДГ „Здравец“ в Горна Оряховица. Първият си практически урок по пчеларство малчуганите получиха от майсторите пчелари Иван Атанасчев и Мариян Явашев. Двамата се бяха постарали да онагледят максимално занятието с децата и да направят урока сладък и интересен. Малчуганите имаха възможност да видят какво представлява кошерът, да сложат пчеларско було, да ползват пушилки и разбира се да опитат мед направо от питата.
Искаме децата да знаят, че медът не идва от буркана, а че докато стигне до него се изминава дълъг път и се полага много труд. Хубаво е от малки да научат колко са важни пчелите за хората и, че всичко в природата е свързано и ние трябва да се грижим за нея. Искаме децата ни да консумират екологично чист мед, обясни Иван Атанасчев. До сега двамата пчелари са провели практичен урок и в детската градина в Първомайци, но са готови да отидат навсякъде, където ги поканят. С тази инициатива искаме да научим децата да уважават пчелите и техния труд, уточняват още пчеларите. Освен, че сте производители, сте и много добри учители. Най-добрите знания се получават именно, чрез практическите занимания, похвали пчеларите заместник-кметът Петя Иванова, която бе гост на урока. Заедно с нея бяха и началникът на отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ Боряна Борисова и Миглена Папазова, началник на отдел „Хуманитарни дейности“. Дамите зарадваха децата с тематични книжки за пчелите, а като жест от малчуганите, те получиха красиви мартеници. За своя труд и инициативата да работят с децата, двамата пчелари получиха и поздравителни адреси от Общината.
Децата отправиха поздрав към всички свои гости с танц на пчеличките и стихотворения за Баба Марта и Трети март. Всяка група от детската градина получи от двамата майстори пчелари и буркан с екологично чист мед.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени