2.8° C
Предимно облачно
toggle

Пресъздаване на гергьовденски обичаи организират в Етнографски музей Долна Оряховица на 6 май

03 май 2023
image

На 6 май Етнографски музей Долна Оряховица кани своите посетители на празнична възстановка, наречена „Гергьовска люлка“. Програмата е организирана от музея в партньорство с Община Горна Оряховица, храм „Свети Георги“ в Долна Оряховица и кметството на града. В пресъздаването на обичаите ще участват самодейци от читалище „Христо Козлев-1883“ и пенсионерски клуб „Надежда“ в Долна Оряховица.
         Началото на празничното събитие е от 8:00 часа на 6 май в долнооряховската църква „Свети Георги“, където ще бъде отслужена тържествена литургия от предстоятеля на храма отец Созонт и отец Александър от храм „Света Богородица“. След приключване на службата ще започне литийно шествие от храма до етнографския музей.
Празничната част в музея е с начало 11:30 часа, когато самодейците от читалището и пенсионерския клуб ще пресъздадат традиционни ритуали, свързани с обредността на Гергьовден. В ролята на домакинята ще влезе дългогодишната актриса от местния театрален състав Йорданка Тихчева, а на неин съпруг – Румен Талев.
В стари времена в Долна Оряховица денят се е чествал в местността „Границата“, където се е събирало цялото население и са празнували шумно. По традиция на Гергьовден се пазаряли овчарите, които след празника се оттегляли със стадата към кошарите в покрайнините на тогавашното село. Според друг от старите обреди на Гергьовден младите булки събували дебелите зимни чорапи и започвали да ходят боси. От тогава датира и израза „Стъпи, булка, на зелено“.
За посетителите в Етнографски музей е направена една от основните празнични атракции – „Гергьовска люлка“, вързана на зелено дърво. За гостите на събитието от 12:00 часа организаторите са предвидили освещаване и раздаване на празничен курбан, осигурен с дарението на семейство Минка и Райчо Димитрови от село Студена, Свиленградско, както и със съдействието на Община Горна Оряховица и Кметство Долна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени