2.8° C
Предимно облачно
toggle

При голям интерес от граждани премина общественото обсъждане на бюджета на Община Горна Оряховица

25 януари 2024
image

При много голям интерес от страна на гражданите премина общественото обсъждане на Бюджет-2024 на Горна Оряховица. Обсъждането се проведе в голямата зала на Общината и продължи почти 3 часа, с активното участие и въпроси от страна на присъстващите.
Инвестиции в човешкия капитал и инвестиции в инфраструктура, са двете основни направления, върху които акцентира финансовата рамка. Това подчерта в самото начало зам.-кметът с ресор бюджет и финанси Даниел Божанков.
„Това е много важен бюджет, защото първата година от мандата е основополагаща за визията, целите и приоритетите на управлението ни. Това, което сега е заложено в бюджета ще бъде надграждано“, каза заместник-кметът.
Той представи отправната точка, от която е започнала работата по подготовката на тазгодишния бюджет. Част от завареното положение са 2 милиона неразплатени задължения на Общината към фирми, като за по-малко от месец в новия мандат, дълговете са намалени с 200 000. От оставащите 1,8 млн. лева, 976 000 са просрочени и изискуеми. Близо 6 млн. е остатъчната главница по кредити, поемани назад във времето, някои от които дългосрочни. Финансовите корекции, наложени на Общината по стари проекти пък са за 1,7 милиона лева, като администрацията в момента оспорва тези санкции, за да не бъдат изгубени въпросните суми.
Даниел Божанков подчерта, че краткосрочните планове са да бъдат намалени разходите и да се стабилизират финансите. Паралелно се разработват стратегии и дългосрочни програми, които ще решават проблемите кардинално, а не „на парче“.
61 139 697 лв. е общият първоначален размер на годишната финансова рамка на общината. Началникът на Отдел "Бюджет, финанси и счетоводна дейност" Валя Андреева представи подробен доклад за съставянето и детайлите в нея. Като бюджет на предизвикателства, финансова стабилност и подобряване качеството на живот, беше окачествен Бюджет - 2024.
Основните приоритети в него са баланс и спазване на ограниченията по Закона за публичните финанси, подобряване качеството на живот на жителите на община Горна Оряховица, подобряване на бизнес средата. Сред много важните задачи, намерили финансово обезпечение в бюджета е поетапното решаване на проблема с бездомните кучета и преминаването към разделно събиране на отпадъци.
Реалните стъпки за борба с демографската криза пък надграждат предвидената финансова помощ при раждане на дете, подкрепата за двойки с репродуктивни проблеми и финансовите стимули за талантливи деца.
Новост са заложените в бюджета средства за подкрепа, с по 10 000 лева, за отглеждането на трета рожба в семействата на работещи родители с уседналост в Горна Оряховица, които не са получавали социални помощи, нямат данъчни задължения, а по-големите им деца посещават редовно детските или учебни заведения.
„Искаме да подкрепяме хората, които създават брутния продукт на тази община и те да усещат, че имат местната власт зад гърба си“, каза по време на публичното обсъждане кметът Николай Рашков.
Той коментира целите на финансовата рамка така:
„Категорично и ясно подобряване качеството на живот в Горна Оряховица“.
По думите на кмета Рашков, пътната и паркова инфраструктура ще са приоритет през целия 4-годишен мандат. Ще се работи в пълен синхрон с институции като ВиК и АПИ. Вече са проведени необходимите разговори и постигнати споразумения, така че всяка улица да се ремонтира, след като първо се оправи водопровода по нея.
„Ще се насочим към привличане на инвеститори, за да се развие индустриалния парк. Когато получим една страхотна инфраструктура, всички ще забележите, че желанието на бизнеса да инвестира и на хората  - да живеят в Горна Оряховица, ще се подобри“, каза Николай Рашков.
Видеонаблюдение, изградено с камери с висока резолюция и лицево разпознаване ще обхване по-голямата част на града, включително всички ремонтирани обекти. Ще започне поетапно обновяване на кварталите и междублоковите пространства, всички пешеходни пътеки край училища, градини и ясли ще имат мигаща светлинна сигнализация, общинските служители по охрана ще започнат да глобяват за вандалски прояви, ще има нови паркоместа, работи се по нова организация на движението с еднопосочни платна и кръгови кръстовища. Това са някои от новостите, очертани от кмета Николай Рашков, които горнооряховчани могат да очакват.
Ще бъде изпълнено и едно дългогодишно обещание на предходното управление – създаването на приют за безпризорни кучета, за да може улиците на града и населените места най-после да се освободят от скитащите животни, доста от които са агресивни.
Бюджет – 2024 предстои да се разгледа и гласува от ОбС – Горна Оряховица през февруари. Детайлите по него са публикувани в сайта на общината.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени