2.8° C
Предимно облачно
toggle

Първият си годишен концертна в обновената сграда изнесоха съставите на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“

20 юни 2023
image

Повече от час и половина близо 200 момчета и момичета танцуваха на обновената сцена на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. Годишният концерт на самодейците бе аплодиран както от горнооряховската публика, така и от гостите от Грузия и Полша, дошли за XVI-я Международен фестивал „Раховче“. Всички те в началото бяха приветствани от председателя на читалището Иван Иванов.
На сцената се представиха всички състави на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, които показаха, че дори и по време на ремонта репетициите и подготовката не са спирали. Танцьорите направиха своеобразна разходка с публиката из различните фолклорни области на България. А финалът на концерта беше емоционален и изпълнен с много изненади. Освен Иван Иванов на сцената излязоха още и хореографите Румяна Русева и Стелиян Кънчев.
Благодарствени писма от ръководството на читалището за своята дългогодишна дейност като самодейци получиха 9 момчета и момичета, които тази година са абитуриенти. След тях на сцената излязоха и много бивши танцьори пристигнали специално за концерта. Но най-голямата изненада беше макетът на Летния театър, който е абсолютно копие на сградата преди големия ремонт.
Макетът е дело на дългогодишният самодеец Здравко Панайотов и е изработен в мащаб 1:43. За направата му са използвани 3500 клечки за сладолед, дървени бъркалки за кафе и др. За по-голяма достоверност са използвани и оригинални материали – като балатуми и мокети, изрязани на място и монтирани на макета. Той преповтаря абсолютно точно всички помещения, обзавеждане, оборудване, реквизит и въобще всичко от старата сграда. Така макетът на старото читалище ще показва на поколенията бъдещи танцьори откъде е започнало всичко.
Изработката му е стартирала на 10 октомври 2019 г., което между другото е рождената дата на Иван Иванов и е продължила до 31.12.2021 г. Съмишленици в това дело са още самодейците Мая Петрова, Александър Георгиев и Юлина Николова. Освен макета, четиримата успяват да намерят и точни копия на автомобилите на тримата си ръководители, както и на автобуса, с който през годините пътува фолклорният състав.
Макетът се оказа най-голямата атракция за вечерта не само за самодейците, а и за публиката.
Утре емоциите на сцената на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ продължават. От 20.00 ч. е откриването на XVI-я Международен фестивал „Раховче“. Преди това от 18.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ е дефилето на участниците в танцовия форум.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени