2.8° C
Предимно облачно
toggle

Първо общоселско честване на Тодоровден в Поликраище, в Първомайци традиционно пресъздадоха мъжка сватба

23 март 2024
image

На Тодоровден кметът Николай Рашков и председателят на горнооряховския Общински съвет Огнян Стоянов бяха гости при празничния водосвет в с. Първомайци. На игрището до ОУ „Елин Пелин” в селото отец Анатолий благослови коне и коняри. Конете бяха прегледани от ветеринари и ритуално захранени, а присъстващите бяха посрещани с варена царевица, с наричане за здраве, берекет и успехи.
Сдружение „Родолюбци“ – Първомайци подкрепи кмета Ясен Янков при организирането на празника, който за поредна година включваше и пресъздаване на ритуала „Мъжка сватба“. Коняри пък обикаляха домовете на първомайските именици, за да ги поздравят и отправят благопожелания.
За първи път от много години  жителите на Поликраище също отпразнуваха Тодоровден заедно, по инициатива на кметството и с подкрепата на местната кооперация. Голямата атракция на празника бяха коне с жокеи от конната база в Арбанаси, които впечатлиха с демонстрации. Радост за децата през целия ден пък бяха три понита.
Водосвет отслужи отец Зоран, а за стеклите се на площада имаше ритуални хлябове, музика и много веселие. Кметът на Поликраище Цветомила Кьосева обеща празникът да се превърне в традиция, като още догодина той ще се проведе в по-голям мащаб и на стадиона.
Кметът Рашков и председателят на ОбС Огнян Стоянов прекараха няколко часа в компанията на местните жители, с които обсъждаха и плановете за облагородяване на населеното място.
Богата програма за Конския Великден организира и кметството в село Стрелец, където бяха предвидени надбягвания с каруци, коне и магарета.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени