2.8° C
Предимно облачно
toggle

Разпределиха местата в секционните избирателни комисии в Община Горна Оряховица за изборите на 2 април

23 февруари 2023
image

Общински лидери и представители на парламентарно представените партии и коалиции разпределиха полагащите им се места в секционните избирателни комисии в Община Горна Оряховица. Консултациите във връзка с предстоящите на 2 април избори за Народно събрание бяха свикани по покана на кмета инж. Добромир Добрев. Разпределението на квотите по партии беше одобрено единодушно от представителите на 7-те формации, които участват в изборите.
Общо 65 секции ще отворят врати в деня на изборите в общината. В тях ще бъдат ангажирани общо 567 души - председатели, заместник-председатели, секретари и членове. 56 от секционните комисии ще бъдат 9-членни, 9 ще са 7-членни.
Ще бъдат разкрити две подвижни секции. Една за хора с увреждания и една за лежащо болни пациенти в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Според квотното разпределение ГЕРБ – СДС получава 129 места в 65-те основни СИК, от които 55 ръководни – председател, зам. председател или секретар. „Продължаваме промяната“ има 104 места в комисиите, от тях 43 ръководни. ДПС има 73 места, от тях 29 ръководни. „Възраждане“ получават 65 места, включително 22 ръководни. БСП за България също получава 65 места, включително 20 в ръководствата на комисиите. И „ДБ - Обединение” е с 65 места, от които 16 ръководни. С 65 места също е и „Български възход”. Те имат 10 ръководни позиции. По закон всяка партия трябва да има поне един представител във всяка СИК, така че 65 е минималната квота за участие в община Горна Оряховица.
До 28 февруари партиите трябва да подадат имената на членовете на секционните избирателни комисии. До 7 март РИК трябва да назначи СИК. Изборните книжа ще се раздават на 1 април.
Информация във връзка с предстоящите избори Народно събрание се публикува на интернет страницата на Общината в секция „Избори 2023“.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени