2.8° C
Предимно облачно
toggle

С алея на изкуствата и много атракции в Горна Оряховица започнаха проявите за празника на града

27 май 2024
image

Пешеходната зона в центъра на Горна Оряховица се превърна в голяма творческа работилница, в която представят творчеството си таланти от града и гости.
Под пъстрите чадъри, украсяващи ларгото, много ателиета, музикални кътове, фотоспирки се редуват с места за кулинарни паузи. Участват творци на всякаква възраст и от различни градове. Кметът Николай Рашков и зам. кметът Петя Иванова поздравиха участниците, като разгледаха всяко ателие и всеки щанд. „Щастлива съм да видя толкова много красота и творчески заряд в нашия град“, коментира зам.-кметът по хуманитарни дейности и спорт.
Децата на Горна Оряховица рисуват в открит пленер „Моят град празнува”, а в същото време в Художествената галерия работят творците от XXIII-то издание на „Живописатира”. Художникът от Русе Валентин Георгиев, който е част от пленера, рисува и шаржове на всеки, който се предложи за модел.
В двата края на алеята през по-голямата част от деня бяха разположени своеобразни музикални зони. В едната Евгени Иванов и Стефан Митев представят любими евъргрийни, а в другия край показват своите умения децата от Школата по китара към НЧ „Напредък 1869” с ръководител Милко Тодоров.
Маси за настолни игри са разположени в централната пешеходна зона, където горнооряховчани и гости се състезават на карти, табла, дама и шах.
Своята работа показват учениците от ателие „Керамика” на СУ „Вичо Грънчаров”, а точно срещу тях на място творят децата от СУ „Георги Измирлиев” в ателие „Тъкачество”.
Между тях са „Сапунена работилница” от Сливен, Куклите на Мария Робева, ателие „Накити и аксесоари за деца” на Анита, работилница „Фриволите” и ателие „Шевица”.
Гостите на Творческата алея могат да се спрат за снимка с клоуните от „Театър 220” на ПГЕЕ „Ломоносов” или при балерините от школа „Грация”.
Занаятчийската алея ще се разшири, като майстори ще представят своето производство и по алеята към Младежкия дом.
Във винения кът се предлага дегустация с домакин лясковската винарна „Леге артис”, а по целия площад са разположени различни кътове за сладки лакомства.
Посетителите ще могат да се възползват от 3D кино, разположени са вече и голяма част от празничните атракции. Разпалват се скарите на централната бирария, а голямата открита сцена вече е готова за първия празничен концерт тази вечер – на дамския струнен квартет „Интро“, в който участие ще вземат също популярното телевизионно лице Драгомир Драганов и местни таланти.
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени