2.8° C
Предимно облачно
toggle

С два проекта за археологически проучвания кандидатства пред Министерството на културата Исторически музей – Горна Оряховица

01 юли 2022
image

Горнооряховския Исторически музей кандидатства пред Министерството на културата с два проекта по програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2022 г.
Единият е за продължаване на разкопките и проучванията на Крепостта Ряховец и е на стойност от близо 32 хил. лв. Негов ръководител е Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново. Вторият проект е за теренни археологически издирвания северно от средновековна крепост Ряховец. Той е с ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и е на стойност 13 хил. лв.
Тази година програмата за финансиране на обектите много закъсня, но се надяваме до месец да има яснота, дали ще получим исканите средства, коментира Мая Иванова. Под нейно ръководство, в рамките на проекта ще се прави археологическо издирване в землището на Първомайци и Долна Оряховица. Идеята е да се продължи археологическото издирване северно от средновековната крепост Ряховец, което беше извършено в периода 2017 – 2019 г. Издирването беше прекъснато, тъй като две години нямаше финансиране от културното ведомство.
Тази година разширихме територията, която искаме да проучим. В Етнографски музей - Долна Оряховица, който е филиал на Историческия музей в Горна Оряховица при пълна инвентаризация миналата година открихме фрагменти от керамика от различни епохи. Това всъщност ни даде основание да се поразтърсим по-обстойно. Прегледахме археологическата карта на България какви обекти има регистрирани и решихме, че трябва да заложим един определен участък в тази територия, който да се обходи, тъй като на база откритите керамични фрагменти предполагаме, че най-вероятно има нерегистрирани обекти. А това трябва да се направи. Аргументирали сме се за всичко това в нашата кандидатура и се надяваме тази година да получим одобрението на Министерството на културата, за да продължим работата си, сподели още Мая Иванова. Като естествено продължение на Археологическа школа „Ряховец“ решихме да включим ученици и в този проект. Искаме ако проектът ни бъде одобрен да запознаем учениците от Горна Оряховица не само с археологическите разкопки, а и с теренните издирвания. Това също би трябвало да ни донесе точки. Мисля, че проектът ни е достатъчно добре подготвен и аргументиран. Така че очакваме финансиране както за крепостта Ряховец, така и за този проект. След като получим одобрение, тогава ще проведем и срещите с директора на Историческия музей и с учениците. Вече имаме подкрепа на директорите на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“, както и на кметството в Долна Оряховица, уточни Мая Иванова. Тя е оптимист, че до месец трябва да стане ясен резултатът за финансирането на проектите от културното ведомство.
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени