2.8° C
Предимно облачно
toggle

С финансова подкрепа от Община Горна Оряховица продължава проучването на източния некропол на крепостта Ряховец

30 юни 2022
image

Продължава проучването на източния некропол на крепостта Ряховец. През 2021 г. при изкопни дейности, свързани с рекултивацията на депото за битови отпадъци бе открит средновековен некропол. Проучването му продължава и през това археологическо лято с финансовата подкрепа на Община Горна Оряховица, която осигури средства в размер на 15 хил. лв.
Миналата година при проучването на некропола бяха открити 8 гроба, при които се наблюдават известни отклонения от християнския погребален обред. Анализът на д-р Надежда Атанасова от БАН показа, че 6 от скелетите са на мъжки индивиди на възраст между 40-50 години. Някои от тях са с ясно изразени фрактури, които са причинявали дискомфорт в опорно двигателния апарат и в движението на индивидите, но те все пак са продължили своя живот. Другите два скелета са на женски индивиди на същата възраст. Натъкнахме се и на интересни култови ями, в които открихме черепи от кон и крава, различни метални предмети, както и монети. Откривахме и следи от огън, което говори, че най-вероятно е използвана очистителната сила на огъня. Затова хипотезата ни е, че сме попаднали на некропол от късно номадския етнос. Понеже датировката на некропола е доста добра на база откритите монети и е синхронна с тази на крепостта Ряховец, говорим за началото на 13 век. Така че хронологически погледнато, този късен номадски етнос би трябвало да са куманите, които са в основата на Второто българско царство, както е добре известно, разказа археологът Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, който е и ръководител на екипа на разкопките.
До този момент не можем да установим границите на некропола и за да го проучим целия ще ни е нужно минимум поне още една или две години година финансиране от Общината. Вече имаме 35 археологически структури, а такъв тип структури се проучват много бавно. Необходимо е постоянно да се престъргва, документира, снима, анализира, обясни още археологът. Заедно с него при проучването на некропола работи и археологът Мая Иванова от Исторически музей Горна Оряховица. На помощ на двамата опитни археолози тази година са и три момичета от ВТУ. Пламена Савова от Павликени и Гергана Григорова от Русе са първокурснички в специалност „Археология“ и за първи път са на разкопки. За разлика от тях бъдещата третокурсничка Ния Велчева вече е натрупала стаж в тази област, тъй като от 2018 г. е сред младежите на Археологическа школа „Ряховец“, която работи под ръководството на Мая Иванова. Това е безценна помощ, особено от гледна точка на това, че тези структури, за които вече стана въпрос се проучват бавно и методично и трябва всичко да се прави на ръка, сподели Илиян Петракиев.
Тази година сме в самото начало на археологическото проучване, но до момента имаме една много интересна вкопана структура, така наречената на археологически жаргон яма, в която открихме една ножица, а под нея стигнахме кости от говедо, които студентите почистиха документираха и демонтираха с палеозоологичен анализ. И тази година имаме един гроб, също така с ориентация характерна за целия некропол – югозапад-североизток. Тепърва предстои този гроб да бъде напълно проучен и да се направи антропологичен анализ. Така ще натрупаме по-голяма база данни от гледна точка на антропологията, уточни археологът. Натрупвайки още повече антропологически данни, ще имаме по-ясна картина и за етническата принадлежност на некропола, за възрастовата диференциация, за пола на индивидите. Това е дълъг процес и се надявам поне след минимум още една-две години да успеем да проучим некропола. Средствата, които ни се отпускат не са много за такъв тип проучване. Правим усилие с финансовата помощ от Общината да работим максимално по-дълго. Надеждите ни са, че този некропол ще бъде напълно проучен, защото е изключително интересен. Най-вероятно е свързан с номадски народ, за който археологията всъщност няма много данни. От историческа гледна точка за куманите има много литература, но археолозите сме малко длъжници в тази насока. Затова ще се опитаме да успеем да се реваншираме пред историците, изрази надежда Илиян Петракиев.

Снимките са предоставени от Илиян Петракиев и Мая Иванова

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени