2.8° C
Предимно облачно
toggle

С гала концерт и голямо българско хоро завърши XVII Международен фолклорен фестивал „Раховче”

23 юни 2024
image

С пищен, почти 3-часов танцов спектакъл и голямо българско хоро приключи XVII-то издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче“ и XIX- Национален детски фестивал на изкуствата „Раховче”. Домакин на двата танцови форума беше НЧ „Братя Грънчарови - 2002”. Фестивалите се проведоха с подкрепата на Община Горна Оряховица и Министерството на културата.
В продължение на пет фестивални вечери на две сцени се представиха над 1000 участници от Полша, Словакия, Молдова и България.
НЧ „Братя Грънчарови-2002” бе сцена на изпълненията на певци и танцьори, участници в двата фестивала „Раховче”, а публиката всяка вечер изпълваше Летния театър и аплодираше техните песни и танци.
Преди гала концерта на сцената излязоха участниците в детския фестивал на изкуствата. Специални благодарности имаше за изпълнителите, които по време на фестивалните дни бяха доброволци. Когато не бяха на сцената, момчетата и момичетата се грижеха за реда и чистотата на Летния театър. Затова и специални аплодисменти на публиката имаше и за тях.
В гала концерта по случай закриването участниците в Международния фестивал „Раховче” още веднъж представиха пред горнооряховската публика най-атрактивните си изпълнения, които зрителите всеки път изпращаха с бурни аплодисменти.
В последната фестивална вечер всички състави още веднъж дефилираха на сцената на Летния театър. Те получиха купата на фестивала, почетни грамоти за участие и подаръци от заместник-кмета Петя Иванова и председателя на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ Иван Иванов.
Петя Иванова още веднъж поздрави изпълнители и публика, благодари на участниците, организаторите и зрителите за споделената емоция през изминалите дни. След толкова много красота и емоции, на които бяхме свидетели през изминалата седмица, всеки един от нас ще отнесе незабравим спомен от този невероятен Международен фолклорен фестивал „Раховче“. Ще ви чакаме догодина отново с отворени сърца, обърна се към изпълнителите заместник-кметът Петя Иванова.
Благодарим на всички състави, които ни донесоха толкова много радост. Благодарим и на всички вас, които ни подкрепяхте и аплодирахте през тази фестивална седмица, обърна се към гостите и публиката Иван Иванов.
На финала специално внимание беше засвидетелствано и на водещата на детския фестивал „Раховче“ Християна Христова, която всяка вечер след приключване на това задължение, обличаше носията и се изявяваше като танцьор във Фолклорна компания „Сидер войвода“. Жест на внимание имаше и към още едно от момичетата на компанията – Анна Йорданова, която в този ден навършваше своето пълнолетие.
Естествен завършех на двата фестивала по традиция, бяха празничните илюминации, а на финала всички танцьори – домакини и гости, заедно с част от публиката се хванаха на голямо българско хоро.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени