2.8° C
Предимно облачно
toggle

С годишен концерт на съставите от НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ започна фестивалната седмица в Горна Оряховица

18 юни 2024
image

Близо два часа продължи годишния концерт на съставите при НЧ ”Братя Грънчарови-2002” в Горна Оряховица. На сцената пред многобройната публика се представиха всички групи на Детската фолклорна студия „Раховче“, Фолклорна компания „Сидер войвода“ и Клубът за народни хора „Фолклорна броеница“. Със своите изпълнения танцьорите направиха своеобразна разходна на зрителите из всички етнографски области на нашата страна. Част от публиката бяха и чуждестранните гости от Полша, Словакия и Молдова, които  ще се включат в Международния фестивал “Раховче”.
В края на концерта бяха връчени благодарствени грамоти на абитуриентите и дългогодишни танцьори Симона Руневска, Мартина-Теодора Пенчева и Любомир Райков. Тези деца са България, обърна се емоционално към публиката главният художествен ръководител на съставите Иван Иванов. Той благодари за добрата съвместна работа на колегите си хореографи Румяна Русева и Стелиян Кънчев.
Годишният концерт постави началото и на фестивалната седмица в Горна Оряховица. От 18 до 22 юни, НЧ „Братя Грънчарови -2002“ ще бъде домакин на 17-я Международен фолклорен фестивал „Раховче“ и 19-я Национален детски фестивал на изкуствата „Раховче“. Тази година международното участие е на танцьори от Полша, Словакия, Молдова и Румъния. Над 1000 участници общо ще излязат на сцената на Летния театър в рамките на фестивалните дни. Маратонът започва тази вечер от 18.00 ч. с дефиле на гостуващите състави и домакините от ДФС „Раховче“ в пешеходната зона на пл. „Георги Измирлиев“. Откриването на 17-то издание на Международния фолклорен фестивал “Раховче” е от 20.00 ч. на сцената на Летния театър. Входът за всички фестивални дни е свободен.
Фестивалите се организират от НЧ”Братя Грънчарови-2002”, с подкрепата на Община Горна Оряховица и Министерство на културата.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени