2.8° C
Предимно облачно
toggle

С възстановката „По пътя на недочаканата свобода” показаха последните дни на Георги Измирлиев

28 май 2024
image

Възстановката „По пътя на недочаканата свобода” представиха млади артисти от СУ „Георги Измирлиев” и деца от ДГ „Щастливо детство” в Горна Оряховица.
Спектакълът върна спомена за страшните майски дни на 1876 г. в Горна Оряховица. Той показва последните дни от подготовката на Априлското въстание в I революционен окръг и разказва край на Георги Измирлиев – Македончето. Възстановката бе показана в Деня за почит – 28 май, денят, в който е обесен горнооряховският апостол.
Сценарият е дело на учителя по български език и литература Ивелина Русева и библиотекаря на Гимназията Даниела Данкова. В ролите са ученици на СУ „Георги Измирлиев”. Като Македончето се превъплъщава Ивайло Колев, Шефик бей е Мартин Веселинов, помощникът му е Димитър Лонгинов. Виктория Василева играе Баба Пантелейца, а Ванеса Илиева е Елена Грънчарова. Разказвачките, водещи публиката из историята са Пламена Новакова и Стефани Илиева. На сцената се качват още заптиета, народ, подготвящите въстанието революционери и техният предател.
Възстановката е подготвена с помощта на Исторически музей – Горна Оряховица, но и на много други запалени от идеята, за които имаше и специална признателност.
Спектакълът започна с „Хубава си, моя горо” в изпълнение на децата от група „Буратино” на ДГ „Щастливо детство” с учители Иваничка Ценова и Даниела Железарова. Специално за възстановката Таня Мезева е написала стихотворението „Свободата ще я има”, също в детско изпълнение.
Д-р Искра Николова от горнооряховския музей допълни с историческите факти. Колежката ѝ Александра Маринова също работеше с младите артисти по подготовката на спектакъла.
„Когато децата пееха „Хубава си, моя горо” една от малките изпълнителки пееше тъжните думи и плачеше. Това ни разтърси. Вие, млади артисти от Гимназията, прекрасни сте. Гордеем се с вас, деца, гордеем се с учителите ви. Благодаря ви за това емоционално връщане към миналото на нашия град“, приветства авторите и участниците във възстановката зам. кметът Петя Иванова.
Тя връчи и специални грамоти на директорите на ДГ „Щастливо детство” Полина Стефанова и на СУ „Георги Измирлиев” Криси Аврамова, на секретаря на НЧ „Иван Вазов” в Първомайци Теодора Миновска заради декора, предоставен напълно безвъзмездно, на НЧ „Зора 1877” в Горна Липница за предоставените четнически униформи и др.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени