2.8° C
Предимно облачно
toggle

Само до обяд в събота хиляди посетиха празничното градче на горнооряховския суджук

01 юни 2024
image

Фокусник, приказни герои, забавни игри, любими песнички и занимания в различни занаятчийски работилници посрещаха от сутринта децата, дошли за Празника на горнооряховския суджук. На първи юни водещ на детското шоу, продължило до обяд беше музикантът Искрен Пецов. А сред най-посещаваните от дечицата работилници бе „Шекерджийницата“ на майстор Боян Минчев. До ранния следобед пред любопитните погледи на момиченца и момченца, и с участието на много от тях, бяха приготвени и хапнати стотици захарни петлета.
Безкрайно интересно и за големите е на Празника на горнооряховския суджук. Събитието е в разгара си и ще продължи до обедните часове в неделя. Провежда се до Летния театър, където е оформено празничното градче, изпълнено с димящи скари и павилиони за различни изделия, храни и атракции.
Топ кулинарите от Hell’s Kitchen шеф Царина Цанева и шеф Ивайло Иванов възхитиха посетителите със своята гозба по стара рецепта – топеница с горнооряховски суджук. Опашки се виеха и пред баниците с ръчно точени кори, пред приготвяните на място пърленки, пред многобройните кулинарни изкушения, които се предлагат.
Главният герой, разбира се, си остава суджукът. Правото да произвеждат суджук, наречен „Горнооряховски“ имат единствено фирмите „Стефанов“, „Боби“ и „Родопа – 96“. Деликатесът си запази място в историята завинаги, като първият български кулинарен продукт, вписан в европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. А празникът, посветен на горнооряховския суджук се чества вече 17 години.
До късно в събота, а също и в неделния ден жителите и гостите на Горна Оряховица могат да се забавляват с много музика и изпълнения на живо, да се включат в кулинарни игри, да опитат късмета си на томбола в специално „суджукарско“ дърво на късмета. Част от празника е и турнир по народни борби, в който участват над 70 надежди в спорта и медалисти.
По-късно днес ще се състои концерт на фолклорната изпълнителка Пепи Христозова.
Голямата звезда за горнооряховските празници е Любо Киров, който излиза на откритата сцена при Летния театър тази вечер в 21.30 ч.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени