2.8° C
Предимно облачно
toggle

Самодейци от общината и региона се надпяваха и надиграваха в Янтра и хапнаха бобена чорба

01 юли 2023
image

30 самодейни състава и индивидуални изпълнители от общината и региона се надпяваха и надиграваха в Янтра на Общинския празник на групите за автентичен фолклор „От извора”. Той се организира от Община Горна Оряховица, кметство Янтра и НЧ „Пробуда – 1922” в селото. Гостите бяха приветствани от председателя на читалището Марийка Маринова. Заместник-кметът Григор Минков също поздрави гостите на надпяването, дошли да представят богатството на българския фолклор. На него се падна и честта да открие фолклорния празник.
Жаркото слънце не изплашиха певците и танцьорите, дошли в Янтра, за да покажат автентичните български традиции и изворен фолклор от региона. Освен от община Горна Оряховица, участие в празника взеха и изпълнители от населени места от общините Дряново, Стражица, Габрово и Бургас.
Празникът няма конкурсен характер и всеки състав и индивидуален изпълнител получиха грамота за участие от организаторите.
Гостите на празника освен да послушат хубави народни песни, имаха възможността да опитат и от традиционната бобена чорба, приготвена по специална янтренска рецепта.
Докато на сцената пред читалището вървеше надпяването, в специално обособен кухненски кът се приготвяше гозбата. В големи казани къкреше близо 100 литра бобена чорба. Кулинарното тайнство вещо ръководеше кметът на Янтра Владимир Илиев. Майстор-готвачките споделиха, че за да стане вкусно, ястието трябва да ври бавно и да се готви с любов, а за да е още по-вкусно в края се прибавят и 7 билки. В правотата на думите им се убедиха и всички, които опитаха от бобената чорба. А за да е още по-вкусно, домакините бяха приготвили и 20 литра гроздова ракия, с която почерпиха своите гости.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени