2.8° C
Предимно облачно
toggle

След заседание на Общинския кризисен щаб се въвеждат нови временни противоепидемични мерки

16 октомври 2020
image

Нови временни противоепидемични мерки се въвеждат след заседание на Общинския кризисен щаб за борба с коронавирус. Срещата бе свикана от кмета на Общината инж. Добромир Добрев във връзка с увеличения брой на заразени с ковид инфекцията на територията на цялата страна.
Считано от 19.10.2020 г. се преустановява достъпът на граждани в сградата на Община Горна Оряховица с изключение на достъпът до „Център за информационно, административно обслужване и други услуги за граждани“ и Отдел „Местни данъци и такси“. Търговците и купувачите на пазарите на територията на община Горна Оряховица да носят лични предпазни средства и в пространствата на открито. Не се допуска присъствието на родители или придружители до помещенията, в които се извършва тренировъчен процес. Това са част от новите мерки, които се въвеждат със заповед на кмета инж. Добрев.
Служителите от Служба „Обществен ред и сигурност“ да извършват ежеседмични проверки съвместно с представители на Районно управление - Горна Оряховица за спазване на въведените противоепидемични мерки.
80 пациенти с коронавирусна инфекция са постъпили за лечение от началото на пандемията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От тях 63 са излекувани, 1 е починал, а 16 остават към момента на лечение в инфекциозното отделение, информира управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Създадена е необходимата организация за диагностика, лечение и грижи на тези пациенти, както и за изолиране на съмнителните и доказани случа, за ползване на предпазни средства и за допълнителна дезинфекция. До този момент в болницата има един починал пациент с коронавирусна инфекция. Няма случаи на заразен от пациент болничен служител, съобщи д-р Иванов.
Болницата е осигурена с необходимите медикаменти, предпазни средства и материали за дезинфекция. Леглата в инфекциозно отделение са увеличени от 10 на 25, като допълнителните легла са разположени на 1 етаж с осигурен директен достъп без риск от смесване на потоците, увери управителят на здравното заведение. Лечението на болните с covid-19 се извършва от двама лекари със специалност „Инфекциозни болести“ и допълнително е командирован интернист. В извънработно време наблюдението се извършва от дежурния по болница. За придружаващите си заболявания пациентите са консултирани от специалисти в здравното заведение – пулмолог, кардиолог и т.н. При нужда се включва и анестезиолог за преценка необходимостта от интубация или интензивно лечение. Към отделението са командировани още 6 медицински сестри и 4 санитари. Към момента инфекциозното отделение е осигурено с медицински специалисти, но може да възникне допълнителна потребност ако се увеличи броя на пациентите с ковид инфекция или отсъствие на персонал поради заболяване или карантина, каза д-р Иванов.

# Прикачени файлове Тип Размер  
1 Заповед 3473 от 16.10.2020 г. 861 KB
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени