2.8° C
Предимно облачно
toggle

Спасител и журналист показват в Горна Оряховица 40 кадъра от разрушенията след земетресението в Турция

17 март 2023
image

40 фотоса, показващи последиците от разрушителното земетресение в Турция подредиха в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ спасителят Мирослав Маринов и операторът Пламен Иванов. Изложбата „Апокалипсис по Рихтер“ представя кадри от Адъяман, Бесни и Антакия и бе открита в присъствието на гл. комисар Александър Джартов – началник на ГД ПБЗН, началникът на РД ПБЗН – Велико Търново гл. инспектор Красимир Кръстев, областният управител инж. Георги Гугучков, заместник-кметът Григор Минков, гл. инспектор Георги Тодоров – началник на РС ПБЗН – Горна Оряховица, началникът на РУ - Горна Оряховица гл. инспектор Мариян Лонгинов, много колеги и приятели на двамата фотографи.
Първоначалната идея за изложбата идва от Стефан Русанов от Фотостудио „Зенит“, там са направени и копията на снимките. Мартин Георгиев се наема да направи организацията на самото събитие, зад което застават още Община Горна Оряховица, Съюзът на българските журналисти и Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението.
Голямата зала на Художествената галерия посрещна гостите на тази забележителна изложба с нетрадиционно осветление и подготовка за среща с едно необикновено събитие. Заслуга за което има и екипът на Професионална гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“, подготвил кетъринга за вечерта. Младите кулинари впечатлиха всички гости с майсторски изработените блюда и подредбата на залата.
Героите на тази вечер просто са си свършили работата, но покрай нея са упражнили и своето хоби, каза в началото журналистът Мартин Георгиев, който заедно с Пламен Иванов са екипът на Нова тв, показал последствията от земетресението в едни от най-пострадалите райони на Турция. Затова и самото откриване на изложбата започна с кратко видео показващо Апокалипсиса в южната ни съседка. Кадри като тези има в Музея в Горна Оряховица, каза още Мартин Георгиев и припомни, че тази година се навършват 110 г. от опустошителното земетресение през 1913 г, когато епицентър е Горна Оряховица. Близо са Стражица и Свищов и всички помним трусовете през 1977 г. и 1986 г. Правим тази изложба, за да напомним, че трябва да сме подготвени. Всичко това може да се случи и на нас, защото ако войната може да се спре, природата не може да бъде спряна, каза още журналистът.
Ние разбрахме, че сме добре подготвени и реагираме адекватно в такава криза, но трябва да сме винаги в развитие и да подобряваме своите възможности, каза при откриването на изложбата началникът на ГД ПБЗН. Гл. комисар Джартов благодари, че е станал част от това събитие и обеща, че снимките ще бъдат показани и в столицата.
Заместник- кметът на Община Горна Оряховица Григор Минков също напомни, че това са кадри, които трябва да ни държат нащрек. Но в същото време те ни правят горди заради двама наши смели съграждани, оказали се в епицентъра на събитията, допълни Минков.
Благодарности към всички, уважили изложбата отправиха и двамата герои на вечерта. И макар да бяха кратки, защото, както те споделиха са по-добри в работата си, отколкото да говорят пред публика, аплодисментите за тях бяха много. Имаше и специални изненади. Балет „Грация“ награди фотографите със специални статуетки, а малката дъщеричка на Пламен – София, му подари портрет, върху който цял ден се е трудила в детската градина.
Младши инспектор Мирослав Маринов е старши спасител и служители от сектор „Специализирани оперативни дейности“ при Регионалната дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Велико Търново, които участваха в единадесет дневна спасителна мисия след опустошителното земетресение в Турция в два от засегнатите градове – Бесни и Адъяман.
Професията е сблъсквала Мирослав с много трагедии. Търсил е оцелели в руините и след земетресението в Измит преди четвърт век. Но толкова голяма трагедия е трудна за приемане дори от хора, свикнали с болката.
Пламен Иванов повече от 20 години е зад камерата – първо снима за „Видеосат Раховец“, после за ТВ 7, а от десетина години за НОВА в екип с Мартин Георгиев.Член е на Съюза на българските журналисти от 18 години. Работил е у нас и в чужбина, отразявайки важни световни събития за не една телевизия. В продължение на десет дни беше командирован от Нова телевизия в най-засегнатият район от земетръса в Турция – град Антакия, намиращ се на границата със Сирия.
За двамата това е първата голяма изложба, въпреки че снимат от много отдавна. Те показват само малка част – по 20 фотоса, от всичко заснето през тези дни.
Изложбата „Апокалипсис по Рихтер“ ще остане едно от знаковите за тази година събития, част от културния календар на Горна Оряховица. Фотосите ще останат подредени в ХГ „Недялко Каранешев“ до 24 март, така че всеки, който желае може да посети изложбата, защото всеки един от моментите запечатани на кадрите, си заслужават да бъдат видени.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени