2.8° C
Предимно облачно
toggle

Среща на полицията с представители на институции и бизнеса се проведе в Горна Оряховица

29 март 2024
image

С анализ на криминогенната обстановка от началото на годината на територията на общините Горна Оряховица и Лясковец, представен от началника на РУ – Горна Оряховица главен инспектор Мариян Лонгинов започна срещата днес. Тя се проведе в сградата на Община Горна Оряховица. Целта беше да се синхронизира сътрудничеството между полиция и отделните местни институции, за да бъде съвместната им работа още по-ефективна.
В изказването си Мариян Лонгинов акцентира от необходимостта от видеонаблюдение на местата, където най-често се извършват престъпления или хулигански прояви, което значително ще улесни работата на полицейските служители, както при разкриване извършители на престъпления, така и по отношение на нарушителите на Закона за движение по пътищата. В частта за престъпленията с наркотични вещества, той отправи апел към присъстващите директори на учебни заведения да бъдат бдителни и да сигнализират при съмнения или сведения за разпространение на наркотични вещества сред учащите или употреба на вепове, които съдържащ тетрахидроканабинол. Помоли учителите да заострят вниманието на подрастващите и за спазването на вечерния час.  Както и по отношение на безопасното шофиране и возене в автомобилите по повод предстоящите абитуриентски балове.
Той посочи адресите, на които са разположени приемните на полицейските инспектори и часовете им за прием и помоли присъстващите, ако забележат че те не се спазват да сигнализират ръководството на полицейското управление. Подчерта, че от две години през учебната година има изградени полицейски постове в районите около учебните заведения в часовете, когато учениците отиват на училище, а при възможност и когато се прибират, което е свело до минимум инцидентите с ученици-пешеходци и обеща, тази практика да продължи.
Директорът на ОДМВР – Велико Търново старши комисар Димитър Машов очерта приоритетите в работата на Министерството на вътрешните работи, по които работи и Областната дирекция във В. Търново и мерките, които са предприети на местно ниво, а именно по отношение намаляване на пътно транспортният травматизъм, противодействие разпространението на наркотични вещества, противодействие на миграционни натиск. Той запозна присъстващите с  програмата „Детска академия за превенция и спорт“ и подчерта, че ОДМВР – Велико Търново работи по тази програма с Община Велико Търново от години и тя дава изключително добри резултати, което е и причина професионалното ръководство на МВР да я наложи на национално ниво.
Той благодари на кметовете на общините Горна Оряховица и Лясковец и на представителите на институциите за добрата съвместна работа, за разбирането и отзивчивостта, които са срещали до сега. Двамата с главен инспектор Лонгинов апелираха за активна гражданска позиция.
Кметовете на двете общини Николай Рашков на Горна Оряховица и Васил Христов на Лясковец също благодариха са професионалната работа и доброто сътрудничество на ръководствата на РУ – Горна Оряховица и ОДМВР – Велико Търново. Те обещаха, че ще направят необходимото за изграждане на ефективна система за видеонаблюдение, а г-н Рашков обяви, че в община Горна Оряховица предстои разкриване на общинско звено за охрана, което също ще е в помощ на полицейските служители.
На срещата присъстваха още заместник-директорът на ОДМВР – Велико Търново комисар Христо Христов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Велико Търново комисар Йосиф Павлов, служители на РУ – Горна Оряховица, на Община – Горна Оряховица, Община Лясковец, директори на учебни заведения и представители на бизнеса.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени