2.8° C
Предимно облачно
toggle

Стерилизатор за книги получи Общинска библиотека в Горна Оряховица

21 декември 2021
image

Стерилизатор за книги получи Общинска библиотека в Горна Оряховица. Апаратът е на стойност 7 500 лв. Средствата за закупуването му са от общинския бюджет и са гласувани на сесия на Общинския съвет. Благодарни сме на инж. Добромир Добрев за разбирането и за изключителното съдействие на господин Димитър Николов. Стерилизаторът ще ни бъде от голяма полза, особено сега в условията на ковид. Ако досега профилактиката на книгите отнемаше от 48 до 72 часа, то сега това ще става за минути, обясни главният библиотекар Светлана Гъркова.
Библиотечният стерилизатор използва ултравиолетови лампи, които неутрализират на почти 100 % плесени, бактерии, прахови частици, алергени. Монтираният вентилатор разклаща страниците на книгите и така те се обработват по-добре, след което вредните частици се всмукват. Самата обработка може да варира от 30 секунди до 9 минути, в зависимост от замърсяването на книгите.
Освен книгите от текущия книгообмен, със стерилизатора ще се дезинфекцират и изданията от всички хранилища, както и от специалния фонд, където съхраняваме най-ценните си експонати, уточни Светлана Гъркова.
Потокът от читатели в Общинска библиотека не намалява дори и през последния месец, когато бе въведено изискването за зелен сертификат. На ден от там минават между 60 и 80 човека дневно.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени